Opgeheven ondernemingsraad kan niet meer procederen

Vlak voordat de OR wordt opgeheven, omdat er een inmiddels op een andere manier is vorm gegeven aan de medezeggenschap, stapt de OR naar de kantonrechter. De OR is het niet eens met de manier waarop het pauzeprofiel door de organisatie wordt toegepast. In de praktijk blijkt dat anders te werken dan waarmee de OR destijds heeft ingestemd.

Nietig verklaren

Tussen ondernemer en OR ontstaat verschil van mening over de manier waarop de pauzes in de onderneming zijn geregeld. Volgens de OR is die uitvoering anders dan de regeling waarmee de OR destijds heeft ingestemd. De OR verklaart dan ook het besluit van de ondernemer nietig en wil dat de afgesproken regeling wordt uitgevoerd. De ondernemer claimt dat nietigheid te laat is ingeroepen en dat er daarom al sprake is van een definitief besluit.

OR opgeheven

Niet onbelangrijk in deze zaak is dat ondertussen de ondernemingsraad is opgeheven, omdat er gekozen is voor het anders organiseren van de medezeggenschap in de vorm van een gemeenschappelijke OR. Ook voor dat besluit is een juridische procedure nodig geweest (lees het artikel hierover). Het is dan ook de vraag of de procedure – gestart toen de OR nog niet was opgeheven – nog wel bij de kantonrechter behandeld kan worden.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter spreekt zich als eerste uit over de vraag of de OR wel procesbevoegd is. De OR is zelf geen natuurlijke of rechtspersoon en heeft alleen rechtsbevoegdheid omdat de wet – in dit geval de WOR – of rechter die bevoegdheid toekent. De bevoegdheid uit de WOR is alleen van toepassing op de ondernemingsraad en nu die er niet meer is kan de voormalige OR niet procederen. Een eventuele procedure kan alleen gevoerd worden door de gemeenschappelijke ondernemingsraad die na het opheffen van de OR is ingesteld.
De OR wordt niet ontvankelijk verklaard.

Commentaar

De kantonrechter heeft geen uitspraak gedaan over het geschil rondom het pauzeprofiel, maar heeft uitsluitend getoetst of de OR nog wel rechtmatig kan procederen. Dat is in dit geval niet zo, omdat de OR inmiddels niet meer bestaat.


  • Zelf de uitspraak van de kantonrechter lezen? Klik hier
  • Juridische ondersteuning nodig bij adviesaanvragen, instemmingsverzoeken of veranderingen inde medezeggenschapsorganisatie? Neem contact op
  • Als OR aan de slag met adviesaanvragen, instemmingsverzoeken of veranderingen inde medezeggenschapsorganisatie? Neem contact op