Medezeggenschap
Het blijft een groot goed dat je je als medewerker met de taak van OR-lid mag bemoeien met de belangrijke besluiten die er over de organisatie en het personeel genomen worden. De laatste ontwikkelingen op het gebied van ondernemingsraad en PVT zijn hier te vinden.
Nieuwe editie ‘Inzicht in de Ondernemingsraad’
De nieuwste druk is uit van het boek ‘Inzicht in de Ondernemingsraad’. Een toelichting bij de Wet op de ondernemingsraden geschreven door Steven Jellinghaus. Inzicht in de ondernemingsraad is hét standaardwerk voor OR-leden, bestuurders, adviseurs, personeelsfunctionarissen en juristen.
Lees verderVormgeven aan medezeggenschap
Het is soms best lastig om op een goede manier vorm te geven aan de medezeggenschap. Dat vraagstuk komt niet alleen aan de orde bij het voor het eerst instellen van een ondernemingsraad in de onderneming, maar ook als er opnieuw vormgeving nodig is na organisatorische wijzigingen als fusie, de-fusie, verkoop of reorganisatie. Maarten van…
Lees verderConflict om oprichten OR leidt tot ontslag
Een werknemer heeft de mogelijkheid om het initiatief te nemen om tot de instelling van een ondernemingsraad te komen (zie artikel 21 van de WOR). Zo’n initiatiefnemer is op grond van dit artikel – met een verwijzing naar het Burgerlijk Wetboek (artikelen 669 e.v. van Boek 7 – beschermd tegen ontslag en benadeling. In dit…
Lees verderReactie op het nalevingsonderzoek WOR
Het in 2023 op verzoek van de minister SZW uitgevoerde nalevingsonderzoek geeft redenen tot nadenken. Waarom blijft het percentage ingestelde ondernemingsraden al jaren gelijk en wat te doen om dit hoger te krijgen. Schrijvers doen een aantal suggesties om te komen tot een betere naleving.
Lees verderDe cijfers van de Ondernemingskamer
Elk jaar publiceert de Ondernemingskamer (OK) een jaarverslag over de verzoeken die zijn binnengekomen. Dat aantal daalt de laatste jaren.
Lees verderOpheffen OR-ren en COR tot één OR toegestaan
Een voorgenomen besluit om alle ondernemingsraden en de centrale ondernemingsraad (COR) op te heffen en vervolgens één OR voor de gehele organisatie in te stellen valt niet goed bij de medezeggenschap. De COR stapt naar de Ondernemingskamer om het definitieve besluit erover als kennelijk onredelijk te verklaren.
Lees verderBuitenlands moederbedrijf neemt besluit over bonussysteem
Als de buitenlandse moeder van een Nederlandse onderneming een besluit neemt over het wijzigen van het bonussysteem wordt aan de OR niet om instemming gevraagd. Dat had wel gemoeten!
Lees verderSER stelt richtbedragen in 2025 voor OR-scholing vast
Jaarlijks stelt de Sociaal Economische Raad (SER) de richtbedragen vast voor OR-scholingen. Het zijn de bedragen die een indicatie geven over wat onder normale omstandigheden redelijk is voor de kosten per dagdeel voor scholing en vorming van de OR. De Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) doet daar een voorstel voor.
Lees verderNieuwe SER-bedrijfscommissie
Op 1 januari 2025 worden de huidige twee bedrijfscommissies voor de marktsectoren samengevoegd tot één nieuwe bedrijfscommissie. De huidige bedrijfscommissies Markt I en Markt II worden dan ook opgeheven. Maar waarvoor is een bedrijfscommissie ingesteld?
Lees verder- 1
- 2
- 3
- …
- 19
- Volgende »