Algemeen
Er is altijd wel algemeen nieuws dat van belang is voor organisatie, personeel of medezeggenschap. Denk aan nieuwe of aangepaste wetgeving, maatschappelijke ontwikkelingen e.d. Ook voor de ondernemingsraad is het zaak deze ontwikkelingen op de voet te volgen en telkens verbanden te leggen met de eigen OR-praktijk.
Wetsvoorstel Vereenvoudiging Banenafspraak aangenomen
De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de banenafspraak en de quotumregeling voor mensen met een arbeidsbeperking’. Een overzicht van wat er veranderd wordt en toelichting op de wettelijke taak van de ondernemingsraad op dit gebied.
Lees verderErnstige misstanden op de werkvloer strafbaar
Weliswaar moeten Tweede en Eerste Kamer nog akkoord gaan, maar de intentie van het wetsvoorstel is klip en klaar duidelijk: arbeidsuitbuiting moet strafbaar worden gesteld. Slachtoffers van mensenhandel en arbeidsuitbuiting moeten echt beter beschermd worden. Ook aan uitzendbureaus worden door middel van een toelatingsstelsel strengere eisen gesteld. Ernstige benadeling In de wet wordt het nieuwe…
Lees verderTwaalf aanbevelingen over reiskostenvergoeding
In veel gevallen is de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer in de cao geregeld. Soms is de OR de overlegpartner die zich met deze vergoeding bemoeit. Mogelijk worden die op ideeën gebracht door de aanbevelingen die de Stichting van de Arbeid (Stvda) op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gedaan.
Lees verderStand van zaken Wet herziening bedrag ineens
De Eerste Kamer is zover om de ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ te behandelen. Onderdeel van de wet is het moment waarop werknemers een bedrag ineens kunnen laten uitbetalen. De van minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft op 10 september 2024 al laten weten dat het wetsvoorstel niet eerder dan 1 juli 2025…
Lees verderWetsvoorstel gedragscode tegen ongewenst gedrag
Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) heeft een wetsvoorstel ingediend met het doel om een verplichte ‘gedragscode ongewenst gedrag’ in te voeren. Gedrag als pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld door collega’s of leidinggevenden moet daardoor worden verminderd of gestopt. De verplichting gaat gelden voor werkgevers met 10 of meer werknemers. Intensieve betrokkenheid van de…
Lees verderRavijnjaar in aantocht
Gemeenten verwachten in 2026 een aanmerkelijke korting vanuit het Gemeentefonds. In dat fonds zit het geld dat de landelijke overheden aan de gemeenten uitkeert. Niet alleen de gemeenten zelf verwachten personele gevolgen door de korting, maar ook de subsidieafhankelijke voorzieningen zoals zwembaden, bibliotheken, jeugdvoorzieningen en wijkcentra die in hun subsidies van de gemeente zullen waarschijnlijk…
Lees verderEuropese AI-verordening van per 2-2-2025 van kracht
De Europese AI-verordening is formeel op 1 augustus 2024 voor de gehele Europese Unie, dus ook in Nederland, in werking getreden. Gefaseerd worden vervolgens de regels voor de ontwikkelaars en gebruikers van kunstmatige intelligentie (AI) ingevoerd. Het doel van de verordening: balans vinden tussen innovatie en het waarborgen van de veiligheid en fundamentele rechten van…
Lees verderVraag en… antwoord: van twee- naar eenhoofdig bestuur
Onze Raad van Bestuur (RvB) bestaat nu uit twee leden en wordt eenhoofdig. Heeft de OR adviesrecht wie van de twee uiteindelijk die ene Raad van Bestuur wordt?
Lees verderGewijzigde regels kinderarbeid
Jongeren krijgen door de Nadere Regeling Kinderarbeid meer mogelijkheden om op niet-schooldagen te werken. Als door deze bepalingen de werkroosters wijzigen, dan hoort de OR daarover om instemming te worden gevraagd. Het rooster mag niet in strijd zijn met de nieuwe wettelijke bepalingen.
Lees verder- 1
- 2
- 3
- …
- 24
- Volgende »