Algemeen

Er is altijd wel algemeen nieuws dat van belang is voor organisatie, personeel of medezeggenschap. Denk aan nieuwe of aangepaste wetgeving, maatschappelijke ontwikkelingen e.d. Ook voor de ondernemingsraad is het zaak deze ontwikkelingen op de voet te volgen en telkens verbanden te leggen met de eigen OR-praktijk.

Raad van State adviseert over aanpassingen in het Wetsvoorstel Rouwverlof

6 november 2024

De Raad van State (RvS) adviseert om het Wetsvoorstel Rouwverlof niet in behandeling te nemen, tenzij het ingrijpend wordt aangepast. De RvS erkent de behoefte om het rouwverlof te regelen, maar de regeling druist ook in tegen de wens om het verlofstelsel te vereenvoudigen. Nu is er wettelijk geen recht op rouwverlof.

Lees verder

Werkgever samen met OR naar de kantonrechter

6 november 2024

Een centrale ondernemingsraad (COR) en een werkgever verschillen van mening over het mogen verplichten van een werknemer dat hij zich door een expert moet laten onderzoeken. En als die werknemer dat weigert, wat heeft dat dan voor gevolgen voor deze werknemer? Het meningsverschil wordt niet opgelost, dus wordt besloten gezamenlijk de kwestie aan de kantonrechter…

Lees verder

RVU-regeling wordt verlengd

6 november 2024

Op vrijdag 18 oktober hebben het kabinet, vakbonden en werkgevers een onderhandelaarsakkoord bereikt over een verlenging van de RVU-ontheffing. Die is gericht op werknemers in zware beroepen, zodat die tot drie jaar eerder met pensioen kunnen gaan. De huidige regeling loopt eind 2025 af, er is naarstig geprobeerd – o.a. met stakingen door de politie…

Lees verder

Verplichte opstarttijd is werktijd

2 oktober 2024

Op 2 mei 2023 oordeelde het gerechtshof Den Haag dat de 10 minuten die callcentermedewerkers verplicht voor aanvang van de dienst als werktijd gezien moet worden en dat die dus ook betaald moeten worden. De Hoge Raad (HR) heeft dat vonnis als terecht beoordeeld. Het ligt voor de hand dat in andere situaties waarin werknemers…

Lees verder

Werknemer maakt aanspraak op klokkenluidersbescherming

2 oktober 2024

Een werknemer maakt melding van een mogelijke belangenverstrengeling door de ad-interimdirecteur maar wordt uiteindelijk na een melding daarover aan de Raad van Commissarissen op non-actief gesteld. Hij meldt de belangenverstrengeling aan bij het Huis voor Klokkenluiders (HvK). Doet hij een terecht beroep op de klokkenluidersbescherming?

Lees verder

Compensatie transitievergoeding stopt

4 september 2024

Zieke medewerkers mogen niet worden ontslagen. Die mogelijkheid ontstaat pas nadat er twee jaar na de ziekmelding zijn verstreken. De werkgever moet bij ontslag een transitievergoeding betalen, die kan hij vervolgens via het UWV gecompenseerd krijgen. Vanaf 2026 stopt die compensatie en moet de werkgever zelf de transitievergoeding bekostigen.

Lees verder

Wetsvoorstel Wet op het recht op onbereikbaarheid

4 september 2024

Van een daadwerkelijk recht op onbereikbaarheid na werktijd zal door het wetsvoorstel ‘Wet op het recht op onbereikbaarheid’ geen sprake zijn. Het wetsvoorstel komt niet verder dan een verplichting tot een gesprek tussen werkgever en werknemers over dit onderwerp. Hoe is de stand van zaken van dit wetsvoorstel op dit moment?

Lees verder

Europese AI-verordening gaat in

4 september 2024

De AI-verordening is op 1 augustus 2024 voor de gehele Europese Unie, dus ook in Nederland, in werking getreden. Gefaseerd worden de regels voor de ontwikkelaars en gebruikers van kunstmatige intelligentie (AI) ingevoerd. Het doel van de verordening: balans vinden tussen innovatie en het waarborgen van de veiligheid en fundamentele rechten van haar burgers.

Lees verder

Aftoppingsregeling voor oudere medewerkers in sociaal plan geoorloofd

4 september 2024

Een oudere werknemer stapt naar de rechter omdat hij het niet terecht vindt dat zijn ontslagvergoeding wordt afgetopt en hij daardoor minder krijgt dan zijn jongere collega’s. Volgens hem maakt het sociaal plan een (direct of indirect) onderscheid naar leeftijd. De kantonrechter was het daarmee eens, de werkgever niet en gaat in hoger beroep bij…

Lees verder