Algemeen

Er is altijd wel algemeen nieuws dat van belang is voor organisatie, personeel of medezeggenschap. Denk aan nieuwe of aangepaste wetgeving, maatschappelijke ontwikkelingen e.d. Ook voor de ondernemingsraad is het zaak deze ontwikkelingen op de voet te volgen en telkens verbanden te leggen met de eigen OR-praktijk.

Meer duidelijkheid over opleidingsniveaus

1 mei 2024

De Tweede Kamer heeft op 9 april 2024 de NLQF-wet aangenomen. Na de invoering ervan wordt het voor iedereen duidelijk welk niveau een opleiding of diploma heeft. Zo kunnen werkgevers, werknemers en werkzoekenden beter inspelen op de mogelijkheden voor een leven lang leren en ontwikkelen. De wet gaat nu door naar de Eerste Kamer.

Lees verder

Nieuw: SER Monitor Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven 2024

1 mei 2024

Tijdens het Commissiedebat Emancipatie in de Tweede Kamer is de eerste editie van de ‘SER Monitor Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven 2024’ besproken. De monitor bevat een jaarlijks terugkerende analyse van de rapportages die bedrijven – die onder de Wet ingroeiquotum en streefcijfers vallen – hebben ingediend via het SER Diversiteitsportaal over het boekjaar 2022.

Lees verder

Plannen voor eenvoudiger verlofstelsel

1 mei 2024

Op dit moment zijn er tien verschillende wettelijke verlofregelingen die bijdragen aan een goede balans tussen werk en zorg voor kinderen of andere naasten. Het is daarmee complex en overzichtelijker geworden voor de mensen die er gebruik van willen of moeten maken. Het kabinet wil dan ook de verschillende regelingen terug te brengen tot drie…

Lees verder

Forse toename klokkenluiderszaken in 2023

3 april 2024

In 2023 zijn er -vergeleken met 2022 – zo’n 50 procent meer meldingen en gedaan van een maatschappelijke misstand op het werk bij het Huis voor Klokkenluiders (HvK).

Lees verder

Slapend geld verdienen?

3 april 2024

In sommige beroepen is een dienst waarin ook geslapen kan worden de gewoonste zaak van de wereld. De professionele brandweermensen weten niet beter en ook bij ambulancepersoneel komen deze diensten voor. Maar is de slaaptijd dan óók werktijd? De Hoge Raad deed uitspraak.

Lees verder

Klokkenluiden in de praktijk

3 april 2024

Als een werknemer in conflict komt met zijn werkgever beroept hij zich op het benadelingsverbod uit de Wet bescherming klokkenluiders (artikel 17), waardoor hij niet ontslagen mag worden. De kantonrechter doet een uitspraak in de ontbindingsprocedure tussen werkgever en werknemer.

Lees verder

Wetsvoorstel concurrentiebeding

3 april 2024

Werkgevers kunnen in arbeidsovereenkomsten een concurrentiebeding opnemen. Het wordt daardoor de werknemer verboden om na het einde van de arbeidsovereenkomst te gaan werken bij een concurrent van de onderneming. Ze worden daardoor beperkt in hun arbeidsmobiliteit. Een wetsvoorstel wil de huidige regels voor het concurrentiebeding moderniseren.

Lees verder

Vroegpensioen in 2024 en 2025 met MDIEU-subsidie

6 maart 2024

Werkgevers kunnen in april en september 2024 subsidie aanvragen voor het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers of voor het vroegpensioen van werknemers, bijvoorbeeld vanwege hun zware beroep. De tijdelijke regeling loopt tot en met 2025.

Lees verder

SER Dataverkenner bewijst scheve man-vrouw verhouding

6 maart 2024

De Sociaal-Economische Raad (SER) publiceerde in januari de ‘SER Scorecard 2024’. Het laat de man-vrouwverhouding zien in de top van de bedrijven. Het aantal vrouwen daarin neemt toe, maar blijft nog achter bij de streefcijfers.

Lees verder