Mensen

Het zijn de mensen in de organisatie die deze maken tot wat het is. Het menselijk kapitaal is nodig om de organisatiedoelstellingen te bereiken, maar dan wel met oog voor hun belangen en wat er nodig is om werk en privé te kunnen combineren.

Europees Hof: parttimers hebben recht op toeslag voor overuren

2 oktober 2024

In veel gevallen wordt onderscheid gemaakt in de overwerktoeslag tussen full- en parttimers. De parttimers krijgen die toeslag pas als ze meer uren hebben gewerkt dat collega’s die fulltime in dienst zijn. Dat onderscheid is volgens het Europees Hof verboden. De uitspraak heeft grote gevolgen voor de overwerkregelingen in de Nederlandse ondernemingen.

Lees verder

Ontslag om waarschuwing voor grensoverschrijdend gedrag van directeur

2 oktober 2024

De zorg voor een collega/stagiaire kan je als werknemer duur komen te staan. Dat overkwam een verpleegkundige die een stagiaire waarschuwde voor het grensoverschrijdend gedrag van de directeur en het advies gaf om daarom maar niet naar haar stage te gaan. De verpleegkundige kreeg daarvoor ontslag op staande voet, maar die liet het daar niet…

Lees verder

OR-lid wil geen dagdiensten

2 oktober 2024

Een werknemer, ook OR- en COR-lid, wordt door zijn leidinggevende voortaan voor dagdiensten ingeroosterd, terwijl hij daarvoor in de vijfploegendienst werkte. Hij is het daar niet mee eens en start een kort geding om weer in het vijfploegenrooster te mogen werken.

Lees verder

Wetsvoorstel invoering rouwverlof naar Tweede Kamer

4 september 2024

Het voorstel voor de Wet invoering rouwverlof is voor bespreking ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel, Het initiatiefwetsvoorstel van SGP, CDA en ChristenUnie, regelt dat werknemers bij het overlijden van sommige naasten een week betaald rouwverlof kunnen opnemen. Minimumnorm In mei 2024 is een internetconsultatie gehouden op basis van een conceptversie van het initiatiefwetsvoorstel.…

Lees verder

Is het werken in ploegendienst een arbeidsvoorwaarde?

3 juli 2024

Medewerkers raken hun ploegentoeslag kwijt als ze – omdat ze boven de 60 zijn – worden overgeplaatst naar dagdiensten. Op die manier wordt hun inkomen met 21 procent gekort. Ze stappen naar de rechter om weer toegelaten te worden tot de ploegendiensten, want die zien ze inmiddels als een verworven recht.

Lees verder

Oei-foei-doei-beleid

3 juli 2024

In bijna alle personele regelingen wordt het personeel geïnstrueerd welk gedrag gewenst is en welk gedrag beslist niet. Vaak wordt er in de beoordelingsregelingen vastgelegd wat de gevolgen kunnen zijn van het niet naleven van de gedragsregels. Een onderneming moet zich verantwoorden bij de kantonrechter voor het door hen gevoerde ‘three-strikes-and-you’re-out-beleid’.

Lees verder

Eerder stoppen met werken bij zwaar werk

5 juni 2024

Eerder stoppen met werken als je zwaar werk doet, dat is met de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) mogelijk. De vakbonden willen dat die – nu nog tijdelijke – regeling vanaf 2026 wordt verbeterd en wordt omgezet in een permanente regeling.

Lees verder

Nieuwe handreiking tegen seksueel wangedrag

3 april 2024

‘Cultuurverandering op de werkvloer’ is de titel van de nieuwe handreiking tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag dat door regeringscommissaris Mariëtte Hamer is gepresenteerd. De handreiking zet in op het melden van grensoverschrijdend gedrag, maar ook op cultuurverandering. De handreiking vormt een belangrijk document voor elke ondernemingsraad en PVT.

Lees verder

Functie is volgens cao niet zwaar genoeg voor RVU

3 april 2024

Door de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) kan een werknemer met een zwaar beroep eerder stoppen met werken en vervroegd met pensioen. Maar… dan moet het wel om een zwaar beroep gaan.

Lees verder