Arbo

Altijd op de hoogst van het laatste nieuws op het gebied van arbeidsomstandigheden, veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu.

Voor elk ondernemingsraad of PVT is dat nieuws dat er toe doet. Arbeidsomstandigheden hebben we namelijk allemaal en er valt altijd wat te verbeteren op dat gebied.

Sta eens op en ga maar weer zitten

30 juni 2020

Onderzoek onder 150 kantoorwerkers naar hun zit- en sta op-gedrag moet meer inzicht geven in de psychologie van het zitten. Het blijkt dat de wetenschappers er nog lang niet alles van weten.

Lees verder

Kantoor opnieuw indelen

30 juni 2020

Als er wordt besloten om de werkplekken anders in te delen zodat daardoor op anderhalve meter van elkaar kan worden gewerkt, dan is dat bij uitstek een besluit waarbij de ondernemingsraad betrokken dient te zijn.

Lees verder

Temperatuur van werknemers meten. Mag dat?

3 juni 2020

Werkgevers willen de risico’s van een corona-uitbraak in de onderneming tot het minimum beperken. Bijvoorbeeld door de temperatuur van personeel en bezoekers bij binnenkomst te meten. Maar mag dat eigenlijk wel? Daar heeft de Autoriteit Persoonsgevens (AP) wel een mening over.

Lees verder

Onderzoek naar schadelijke effecten kantoortuin

5 mei 2020

Het werd hoog tijd dat er onderzoek gedaan wordt naar de schadelijke effecten op de gezondheid en welzijn van werknemers door het werken in kantoortuinen. Dat wetenschappelijke onderzoek is al in veel landen uitgevoerd, maar nu gaat het kabinet er ook de schouders onder zetten. 

Lees verder

Dronken, stoned of duf op de werkvloer

4 februari 2020

Het is natuurlijk niet erg veilig als medewerkers dronken, onder invloed van medicijnen of drugs aan het werk zijn of zich in het verkeer begeven. Maar de wettelijke privacyregels maken het – enkele uitzonderingen daargelaten – een werkgever niet mogelijk om daar zelf op te controleren. Daar wil staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken…

Lees verder

Handreiking ‘Taal en veiligheidsrisico’s’ gepubliceerd

7 januari 2020

Het Arboplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een nieuwe Handreiking ‘Taal en veiligheidsrisico’s’ gepubliceerd. Daarmee wordt geprobeerd om miscommunicatie over instructies en procedures op de werkvloer te voorkomen.

Lees verder

Jaarplan 2020 van Inspectie SZW

4 december 2019

In het jaarplan 2020 van Inspectie SZW zijn speerpunten voor de inspecties vastgelegd. Dit jaar gaat de aandacht vooral uit naar de arbozorg en de psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Elke ondernemingsraad doet er goed aan om te checken of de onderneming onderdeel van de speerpunten uitmaakt.

Lees verder

Vooral mannen doen het gevaarlijke werk

6 november 2019

Maar liefst in negen van de tien beroepen doen de mannen het gevaarlijkste werk. Het CBS maakt een overzicht van de gevaarlijkste beroepen in de vorm van een top 10. Daar staan ook beroepen op waarvan je het niet direct zou verwachten.

Lees verder

Arbomaatregelen voor uitzendkrachten

2 oktober 2019

Elke werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid, welzijn en gezondheid van zijn werknemers. Oók de uitzendkrachten vallen onder deze verantwoordelijkheid van goed werkgeverschap. Ze vormen een categorie werknemers die extra risico loopt op ongevallen door onervarenheid en onbekendheid met de werkomstandigheden. Speciaal voor de uitzendkrachten heeft de SER een handreiking gemaakt over de te treffen…

Lees verder