Arbo

Altijd op de hoogst van het laatste nieuws op het gebied van arbeidsomstandigheden, veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu.

Voor elk ondernemingsraad of PVT is dat nieuws dat er toe doet. Arbeidsomstandigheden hebben we namelijk allemaal en er valt altijd wat te verbeteren op dat gebied.

Wanneer is het onwerkbaar weer?

7 oktober 2020

Op 1-1-2020 is de ‘Regeling onwerkbaar weer’ van kracht. Daardoor geldt voor alle sectoren dezelfde wachttijd voor een WW-uitkering als werknemers door ‘buitengewone natuurlijke omstandigheden’, zoals vorst of sneeuw, niet kunnen werken. Een werkgever mag alleen gebruik maken van die regeling als die in de cao is opgenomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid…

Lees verder

De preventiemedewerker als spil in het web

2 september 2020

Maar iets meer dan de helft van de bedrijven in Nederland heeft een preventiemedewerker, en als er al een is, dan is de taak van deze medewerker niet altijd duidelijk. De preventiemedewerker neemt een centrale plaats in de organisatie in om het arbobeleid uit te voeren en werkt daarbij samen met alle gremia in de…

Lees verder

RI&E aanvullen met handreiking Covid-19

2 september 2020

De te treffen maatregelen om volgens de RIVM-richtlijnen in kantoren, bedrijven en organisaties te werken vragen om een aanvulling van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). De ondernemer moet immers te allen tijde over een actuele RI&E kunnen beschikken en de maatregelen om besmetting door het coronavirus te voorkomen horen dan ook in de RI&E verwerkt…

Lees verder

Sta eens op en ga maar weer zitten

30 juni 2020

Onderzoek onder 150 kantoorwerkers naar hun zit- en sta op-gedrag moet meer inzicht geven in de psychologie van het zitten. Het blijkt dat de wetenschappers er nog lang niet alles van weten.

Lees verder

Kantoor opnieuw indelen

30 juni 2020

Als er wordt besloten om de werkplekken anders in te delen zodat daardoor op anderhalve meter van elkaar kan worden gewerkt, dan is dat bij uitstek een besluit waarbij de ondernemingsraad betrokken dient te zijn.

Lees verder

Temperatuur van werknemers meten. Mag dat?

3 juni 2020

Werkgevers willen de risico’s van een corona-uitbraak in de onderneming tot het minimum beperken. Bijvoorbeeld door de temperatuur van personeel en bezoekers bij binnenkomst te meten. Maar mag dat eigenlijk wel? Daar heeft de Autoriteit Persoonsgevens (AP) wel een mening over.

Lees verder

Onderzoek naar schadelijke effecten kantoortuin

5 mei 2020

Het werd hoog tijd dat er onderzoek gedaan wordt naar de schadelijke effecten op de gezondheid en welzijn van werknemers door het werken in kantoortuinen. Dat wetenschappelijke onderzoek is al in veel landen uitgevoerd, maar nu gaat het kabinet er ook de schouders onder zetten. 

Lees verder

Dronken, stoned of duf op de werkvloer

4 februari 2020

Het is natuurlijk niet erg veilig als medewerkers dronken, onder invloed van medicijnen of drugs aan het werk zijn of zich in het verkeer begeven. Maar de wettelijke privacyregels maken het – enkele uitzonderingen daargelaten – een werkgever niet mogelijk om daar zelf op te controleren. Daar wil staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken…

Lees verder

Handreiking ‘Taal en veiligheidsrisico’s’ gepubliceerd

7 januari 2020

Het Arboplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een nieuwe Handreiking ‘Taal en veiligheidsrisico’s’ gepubliceerd. Daarmee wordt geprobeerd om miscommunicatie over instructies en procedures op de werkvloer te voorkomen.

Lees verder