Wetsvoorstel om loonverschillen tussen mannen en vrouwen tegen te gaan
Nog altijd is er een aanzienlijk verschil in de beloning van vrouwen en mannen die hetzelfde werk doen. Zo ligt in het bedrijfsleven het uurloon van vrouwen gemiddeld 16 procent lager dan dat van mannen. En bij de overheid is dat nog altijd 5 procent. Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een wetsvoorstel gemaakt om tot een gelijke beloning te komen.
Gelijk belonen
Het wetsvoorstel vloeit voort uit een richtlijn van de Europese Commissie voor meer openheid over beloning. Op 7 juni 2023 is namelijk de Europese Richtlijn loontransparantie in werking getreden. Lidstaten van de Europese Unie moeten de maatregelen uit deze richtlijn opnemen in hun eigen wetgeving. Dit wetsvoorstel regelt dit en gaat vooral over maatregelen die zorgen voor transparantie over de beloning.
En nodig is het wel als lonen van mannen en vrouwen met vergelijkbare achtergrondkenmerken en vergelijkbare banen worden vergeleken: in het bedrijfsleven bedraagt dit loonverschil gemiddeld bijna 7%. Bij de overheid verdienen vrouwen gemiddeld bijna 2% minder. Dit blijkt uit de CBS-cijfers van 2022.
Zicht op het gemiddelde salaris
De Europese Commissie heeft een richtlijn opgesteld om gelijk loon tussen mannen en vrouwen te bevorderen. Daardoor zijn lidstaten verplicht om meer maatregelen te nemen die zorgen voor openheid over beloning en die de rechtsbescherming van werknemers versterken. Dit wetsvoorstel is bedoeld om uitvoering aan de Europese Richtlijn te geven. Het wetsvoorstel versterkt de informatiepositie van werknemers, zo zorgt het recht op informatie ervoor dat werknemers inzicht kunnen krijgen in het gemiddelde salaris van werknemers die hetzelfde of gelijkwaardig werk verrichten. De verplichting tot transparantie over de beloning voor de indiensttreding zal sollicitanten een betere informatiepositie geven. Verder worden maatregelen ingevoerd die de positie van werknemers in een juridische procedure over beloningsdiscriminatie verbeteren.
Niet meer vragen naar het laatst verdiende salaris
Het voorstel moet vooral de loontransparantie bevorderen, maar mag er bij een aanstellingsgesprek over de arbeidsvoorwaarden ook niet meer gevraagd worden naar het laatst verdiende salaris. En werknemers met meer dan 100 werknemers moeten periodiek rapporteren over loonverschillen. Dit moet bijdragen aan een betere positie van werknemers doordat zij meer inzicht krijgen in (mogelijke) loonverschillen.
Hoe gaat het verder?
Het wetsvoorstel staat tot 7-5-2025 open voor internetconsultatie. Daarna moeten Tweede en Eerste Kamer nog besluiten. Voor de OR is het van belang om het verloop goed te volgen. De OR heeft immers de taak om de gelijke behandeling van mannen en vrouwen te bevorderen; een taak die in sommige organisaties nog niet ten einde is.
- Zelf het wetsvoorstel lezen? Klik hier
- Zelf de memorie van toelichting lezen? Klik hier
- Juridische ondersteuning nodig bij de gelijke beloning van mannen en vrouwen? Stuur een e-mail
- Als OR aan de slag met de gelijke beloning van mannen en vrouwen? Stuur een e-mail