Vernieuwde werkinstructies Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie gebruikt Basisinspectiemodules (BIM) en Werkinstructies als richtlijn om controles uit te voeren bij organisaties. Momenteel is de Inspectie bezig deze documenten te actualiseren. Onlangs zijn de eerste twee updates online gezet. Werkgevers – maar ook ondernemingsraden – kunnen zich hiermee voorbereiden op een inspectie.
Basisinspectiemodules en Werkinstructies
Om te controleren of organisaties de wettelijke arboverplichtingen wel naleven, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie aangekondigd én onaangekondigd langskomen. De Inspectie komt zeker onderzoek doen naar ongelukken die worden gemeld. Wanneer sprake is van een dodelijk ongeval of een ongeval met een kind (15 jaar en jonger) of jeugdige (16- en 17-jarigen), wordt het ongeval altijd geheel door een inspecteur van de Arbeidsinspectie onderzocht
Bij die controles maakt de Arbeidsinspectie gebruik van Basisinspectiemodules (BIM) en Werkinstructies. Deze documenten zijn eigenlijk bedoeld voor intern gebruik door de inspecteurs, maar werkgevers en ondernemingsraden kunnen er ook waardevolle informatie uit halen, omdat duidelijk wordt hoe er gecontroleerd wordt en waar de inspecteur op let. Verschillende BIM’s te vinden op de website van de Arbeidsinspectie en zijn dus openbaar toegankelijk. Momenteel is de inspectie bezig om de documenten te actualiseren. Onlangs zijn twee vernieuwde versies online gezet: Werkinstructie RI&E Onderdeel fysieke belasting en Werkinstructie Agressie en geweld.
Herzieningsoperatie
Op 1 november 2024 zijn alle interne/openbare 29 BIM’s en 10 Werkinstructies wegens actualisatie van de website van de Arbeidsinspectie verwijderd. Wanneer en/of ze allemaal geactualiseerd terugkomen is onduidelijk. De actualisering van 10 voormalige BIM’s naar de eerste 10 nieuwe Werkinstructies (als ‘opvolger’ van de BIM) heeft maar liefst drie jaar geduurd.
Inmiddels staan weer zeven (eerder gepubliceerde of nieuwe) werkinstructies terug online op de website van de Arbeidsinspectie:
- Werkinstructie Agressie en geweld
- Werkinstructie RI&E Onderdeel fysieke belasting
- Werkinstructie interpretatie artikel 4.105 Arbobesluit
- Werkinstructie beoordelen van gewijzigde machines
- Werkinstructie Werkstress door werkdruk voorkomen en beperken
- Werkinstructie lasrook
- Werkinstructie bouwprocesbepalingen
Voorkomen van agressie en geweld
Organisaties waarin personeel te maken krijgt met agressie en geweld van publiek, bezoekers, bewoners, collega’s doe er goed aan om hun beleid om agressie en geweld tegen te gaan te actualiseren. De ondernemingsraad kan – als vertegenwoordigers van de collega’s – een actieve rol spelen bij het actualiseren van beleid en praktische aanpak. Natuurlijk gaat het als eerste om het voorkomen van agressie en geweld, maar moet er ook voldoende aandacht zijn voor het opvangen van de gevolgen voor het personeel als er sprake is geweest van agressie en geweld. Bij het bespreken van het beleid zijn de inspectievragen (bladzijde 9 van de Werkinstructie agressie en geweld) van belang. Welke antwoorden kan de organisatie daarop geven? En zijn die voldoende om er alles aan gedaan te hebben om agressie en geweld te voorkomen?
- Juridische ondersteuning nodig bij de uitvoering van het arbobeleid in de onderneming? Stuur een e-mail
- Als OR aan de slag met het arbobeleid en de werkinstructies zoals agressie en geweld? Stuur een e-mail