Stavaza herziening Europese Richtlijn EOR

Hoe is de stand van zaken (stavaza) voor het herzien van de Europese Richtlijn EOR? De voorstellen moeten het gemakkelijker maken om een Europese ondernemingsraad (EOR) in te stellen en moeten ervoor zorgen dat EOR’s over de nodige capaciteit beschikken om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren. De voorgestelde regels hebben ook tot doel om het evenwicht tussen vrouwen en mannen in EOR’s te versterken.

Beoogde aanpassingen

  • Voldoen aan nieuwe vereisten: bestaande EOR-overeenkomsten moeten dwingend voldoen aan de voorwaarden van de gewijzigde richtlijn, zodat alle al bestaande EOR-overeenkomsten aan de nieuwe vereisten voldoen.
  • Oude artikel 13-overeenkomsten: het is niet de bedoeling om het voortaan mogelijk te maken om nog overeenkomsten af te sluiten die buiten de werking van de Richtlijn vallen. De overeenkomsten zorgen echter wel voor werkbare afspraken over informatie en raadpleging voor EOR en management.
  • Definitie transnationaal: finetunen van de definitie is nodig, omdat de voorgestelde definitie bij elk onderwerp het tot een transnationaal onderwerp maakt. Dat levert vervolgens risico’s op in de afstemming tussen wat voor de nationale medezeggenschap of voor de EOR bestemd is.
  • Definitie informatie en raadpleging: de Richtlijn bevat een aantal definities, zoals die voor de informatieverstrekking en voor het raadplegen. Het is de bedoeling dat de huidige definities worden aangepast. Werkgevers zien problemen in de mogelijke verplichting om eerst de lokale medezeggenschap te informeren, met mogelijk gedoe over wat des OR’s of EOR’s is en vertraging van de besluitvorming. Ook het voornemen dat er vooraf een gemotiveerde reactie om het standpunt van de EOR gegeven moet worden werkt vertraging in de hand.
  • Rol van vakbonden: de kosten van de EOR (inclusief vakbondsvertegenwoordiger) en de kosten van het voeren van juridische procedures, zouden enkel meegedeeld moeten worden, zodat er geen goedkeuring gevraagd hoeft te worden. De vakbonden zouden bij elke EOR-vergadering aanwezig moeten zijn. Nu worden tussen het management en de EOR veelal afspraken over kosten en vergaderfrequentie gemaakt.
  • Gendergelijkheid: om gendergelijkheid te realiseren zouden per lidstaat twee EOR-vertegenwoordigers moeten worden benoemd. Dit zal tot een forse uitbreiding van het aantal EOR-leden leiden, met dito kosten.
  • Boetes en sancties: er kan flink beboet worden tot wel 4% van de wereldwijde omzet van een onderneming. Ook kunnen ondernemingen worden uitgesloten van mededinging bij overheidsprojecten.
  • Frequentie vergaderingen van EOR en Bijzondere onderhandelingsgroep (BOG): de EOR zou minimaal 2 keer per jaar moeten vergaderen en het management zou minimaal 4 keer per jaar met de bijzondere onderhandelingsgroep moeten vergaderen. Dit zou elke keer fysiek moeten plaatsvinden.

Het is de verwachting dat er tegen de zomer meer duidelijkheid zal bestaan over de uiteindelijke tekst van de Richtlijn en de daarin opgenomen wijzigingen.


  • Zelf het onderzoeksrapport over het functioneren van Europese ondernemingsraden lezen? Klik hier
  • Juridische ondersteuning nodig bij EOR-aangelegenheden? Stuur een e-mail
  • Als OR aan de slag met de afstemming en samenwerking met de EOR? Stuur een e-mail