Ernstige misstanden op de werkvloer strafbaar

Weliswaar moeten Tweede en Eerste Kamer nog akkoord gaan, maar de intentie van het wetsvoorstel is klip en klaar duidelijk: arbeidsuitbuiting moet strafbaar worden gesteld. Slachtoffers van mensenhandel en arbeidsuitbuiting moeten echt beter beschermd worden. Ook aan uitzendbureaus worden door middel van een toelatingsstelsel strengere eisen gesteld.

Ernstige benadeling

In de wet wordt het nieuwe misdrijf ‘ernstige benadeling’ opgenomen. Veelal zijn het arbeidsmigranten die slachtoffer worden van arbeidsuitbuiting. Met behulp van de wet kunnen ook uitzendbureaus worden aangepakt, maar ook de werkgevers die deze bureaus inhuren. Bij veroordeling komt er een strafblad en kunnen boetes en gevangenisstraf worden opgelegd.

Breed aandachtsveld

Het wetsvoorstel regelt het strafbaar stellen van grove benadeling, zoals:

  • Veel te weinig loon betalen;
  • Overtreding van de arbeidsduur en arbeidstijden;
  • Slechte huisvesting;
  • Vrijheidsbeperkingen zoals inname van een paspoort.

Ook worden de mogelijkheden vergroot om daders die financieel voordeel hebben van mensenhandel aan te pakken. Daarnaast wordt preciezer beschreven welk gedrag strafbaar is.

Zo moeten werkgevers controleren dat uitzendkrachten niet worden uitgebuit. Doen ze dat niet, dan zijn ze strafbaar. Verschuilen achter ‘dat wisten we niet’, of ‘ze zijn bij het uitzendbureau in dienst’ kan niet langer. Anders zijn óók zij strafbaar, en een schuldige aan mensenhandel kan tot maximaal 12 jaar cel worden veroordeeld! En bij ernstige benadeling kan er 6 jaar worden opgelegd of een boete van 103.000 euro.

Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta)

In lijn met de ‘Wet modernisering en uitbreiding strafbaarstelling mensenhandel)’ wordt ook de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten gemoderniseerd. Ook hier is er nog sprake van een wetsvoorstel dat nog door de Kamers moet worden behandeld.

Er komt een toelatingsstelsel voor uitleners van arbeidskrachten, dat moet voorkomen dat arbeidsmigranten onderbetaald worden, slechte huisvesting krijgen en onder slechte arbeidsomstandigheden werken. Het uitzendbureau krijgt zo’n toelating als ze:

  • Het juiste loon betalen aan uw arbeidskrachten;
  • De juiste belastingaangifte doen;
  • Een verklaring omtrent het gedrag (VOG) hebben;
  • Een waarborgsom van € 100.000 betalen;
  • Goedgekeurde huisvesting aanbieden (voor buitenlandse arbeidskrachten).

De Arbeidsinspectie gaat regelmatig controleren of uitleners zich aan de regels houden. Als ze de toelating verliezen, mogen ze geen meer arbeidskrachten meer uitlenen, en er is een boete als er toch wordt uitgeleend.

Wanneer gaat de regelingen in?

De inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Aandacht van de OR gevraagd

Elke ondernemingsraad heeft de wettelijke taak om de juiste toepassing van alle regels op het gebied van de arbeidsvoorwaarden te bevorderen. Daarbij hoort ook de gelijke behandeling in betaling, roosters, kansen op promotie e.d. Werkgevers doen er verstandig aan alleen met bonafide uitzendbureaus te werken die kunnen aantonen dat ze hun medewerkers fatsoenlijk betalen, huisvesting regelen e.d. Bij twijfel daarover: agendeer dit onderwerp voor de overlegvergadering. Werkgevers worden immers medeverantwoordelijk als het uitzendbureau er een potje van maakt.


  • Zelf het wetsvoorstel lezen? Klik hier
  • Zelf de memorie van toelichting lezen? Klik hier
  • Zelf het wetsvoorstel WTTA lezen? Klik hier
  • Zelf de nota van toelichting lezen? Klik hier
  • Juridische ondersteuning nodig bij de eerlijke behandeling van werknemers? Stuur een e-mail
  • Als OR aan de slag met het bevorderen van de naleving van de (wettelijke) regels voor de arbeidsvoorwaarden? Stuur een e-mail