52 dodelijke arbeidsongevallen in 2024
In het afgelopen kalenderjaar zijn er 52 werknemers niet meer thuisgekomen nadat ze naar hun werk zijn vertrokken. Er vielen meer dan 3.200 slachtoffers bij arbeidsongevallen in 2024. Dat blijkt uit het jaarverslag Arbeidsinspectie 2024. Er kan op het gebied van veiligheid nog veel verbeterd worden.
Daling dodelijke slachtoffers
In 2024 zijn er 4.306 ongevalsmeldingen gedaan bij de Arbeidsinspectie, waarbij in 2.722 gevallen ongevalsonderzoeken zijn gestart. Dat waren er respectievelijk 11% en 9% meer dan in 2023. Wel waren er 20 minder dodelijke slachtoffers dan in 2023. De daling is aanzienlijk maar er is nog een flinke weg te gaan om het einddoel te bereiken uit Arbovisie 2040: ‘zero death’.
Meer dan de helft meldingsplichtige ongevallen niet gemeld
Werkgevers zijn verplicht om arbeidsongevallen te melden bij de Arbeidsinspectie als:
Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct worden gemeld als:
- het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis;
- er sprake is van blijvend letsel;
- het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval.
Maar naar schatting wordt 50 tot 70% van alle meldingsplichtige ongevallen niet gemeld. Deze ondermelding is zorgwekkend, voor de veiligheid op de werkplek en de mogelijkheid om van deze ongevallen te leren en aanpassingen door te voeren.
Lerend vermogen werkgevers
De nieuwe werkwijze ongevalsonderzoek die sinds 1 januari 2023 in gebruik en legt de nadruk op het lerend vermogen van werkgevers. Effectonderzoek van 540 vervolginspecties laat zien dat deze werkwijze effectief is. Alle gemelde ongevallen leiden tot (enige) actie en bij 84 procent van de bedrijven worden de noodzakelijke maatregelen getroffen. Tijdens de vervolginspecties van de Arbeidsinspectie blijkt daarbij bovendien dat 39 procent van de bedrijven toch ook aanvullende veiligheidsmaatregelen neemt die eerst niet in hun verbeterplan stonden.
Plannen voor 2025
De Arbeidsinspectie heeft ook de plannen voor 2025 bekend gemaakt. Er wordt verder uitvoering gegeven aan de prioriteiten en 11 toezichtprogramma’s uit het Meerjarenplan 2023-2026. Daarnaast komen er maatregelen om de ondermelding van ongevallen tegen te gaan.
Rol ondernemingsraad
De OR heeft aanzienlijke bevoegdheden op het gebied van de arbeidsomstandigheden, dus ook voor de veiligheid van werknemers. Het instemmingsrecht voor de te treffen maatregelen kan er voor zorgen dat er daadwerkelijk bruikbare regels worden afgesproken waaraan werknemer en werkgever zich moeten houden. Spreek de bestuurder aan op de meldingen die er over ongevallen gedaan worden. Zo moet er een overzicht zijn van alle gemelde ongevallen en alle ongevallen die hebben gezorgd voor meer dan drie dagen verzuim.
- Zelf het Jaarverslag 2024 van de Arbeidsinspectie lezen? Klik hier
- Zelf de plannen voor 2025 van de Arbeidsinspectie lezen? Klik hier
- Juridische ondersteuning nodig bij de arbeidsomstandigheden en het veiligheidsbeleid? Stuur een e-mail
- Als OR aan de slag met de arbeidsomstandigheden en veiligheidsbeleid in de onderneming? Stuur een e-mail