Werkneemster eist een positief getuigschrift, maar wat is dat dan?
Een werkneemster is in dienst bij een gemeente. Al eerder is de kantonrechter nodig geweest om over de beëindiging van het dienstverband te oordelen. Nu is er opnieuw een procedure bij de kantonrechter over de bepaling ‘de medewerker ontvangt bij het einde van het dienstverband een positief getuigschrift’. Ze vindt dat het getuigschrift dat ze gekregen heeft neutraal is geformuleerd en dat maar een deel van haar werkzaamheden in het getuigschrift is benoemd.
Wat eraan vooraf ging
Gemeente en werknemer komen via de kantonrechter tot een vaststellingsovereenkomst, omdat de werkneemster zou disfunctioneren en een verstoorde relatie met haar collega’s zou hebben gehad. In de vaststellingsovereenkomst is afgesproken dat de medewerker recht heeft op een positief getuigschrift. De medewerker vindt het echter niet positief genoeg, omdat het niet positief maar neutraal is geformuleerd en maar een deel van haar werkzaamheden zijn benoemd. Ze vindt dat uit een positief getuigschrift moet blijken dat er (en waarom) sprake is van tevredenheid over de uitvoering van de verrichte werkzaamheden.
De gemeente vindt het getuigschrift positief genoeg en heeft alle passages over disfunctioneren, verstoorde relaties met collega’s, verbetertraject e.d. uit het getuigschrift weggelaten.
Inmiddels heeft de werkneemster een nieuwe baan gevonden.
Oordeel kantonrechter
Hoewel de werkneemster al een nieuwe baan heeft, heeft ze voldoende belang bij een positief getuigschrift, bijvoorbeeld bij nieuwe sollicitaties. Ze heeft 16 jaar bij de gemeente gewerkt.
De kantonrechter oordeelt dat de gemeente een neutraal getuigschrift heeft geschreven, waarin alleen de feiten over arbeidsduur en taken zijn opgesomd, maar niets is terug te vinden over de manier waarop ze haar taken heeft uitgevoerd. Ook het feit dat er geen negatieve zaken zijn beschreven maakt het getuigschrift nog niet tot een positief getuigschrift. In het getuigschrift dient in ieder geval positief te worden verklaard over de door werkneemster verrichte werkzaamheden en de wijze waarop zij aan haar verplichtingen heeft voldaan. Het enkel (objectief) benoemen van de werkzaamheden van werkneemster en het bedanken voor haar inzet volstaat niet. De werkneemster krijgt gelijk en de gemeente moet een getuigschrift verstrekken dat aan de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek voldoet.
Commentaar
Volgens het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:656 BW) moet een getuigschrift de volgende inhoud bevatten:
- de aard van de verrichte arbeid en de arbeidsduur per dag of per week;
- de begindatum en de einddatum van het dienstverband;
- een opgave van de wijze waarop de werknemer aan zijn verplichtingen heeft voldaan;
- een opgave van de wijze waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd;
- indien de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, de reden daartoe.
In dit geval is door de gemeente aan voorwaarde c niet voldaan.
Werknemers hebben recht op een getuigschrift, dat doorgaans ook onderdeel vormt van een ontslagregeling. De inhoud ervan is wettelijk bepaald en er kan op grond van de wet niet in het nadeel van de werknemer van worden afgeweken. Check het personeelshandboek op afspraken over een getuigschrift en bespreek dat zo nodig met de bestuurder.
- Zelf de uitspraak van de kantonrechter lezen? Klik hier
- Juridische ondersteuning nodig bij ontslag of ontslagregelingen? Neem contact op
- Als OR aan de slag met ontslag- en personele regelingen? Neem contact op