Raad van State adviseert over aanpassingen in het Wetsvoorstel Rouwverlof

De Raad van State (RvS) adviseert om het Wetsvoorstel Rouwverlof niet in behandeling te nemen, tenzij het ingrijpend wordt aangepast. De RvS erkent de behoefte om het rouwverlof te regelen, maar de regeling druist ook in tegen de wens om het verlofstelsel te vereenvoudigen. Nu is er wettelijk geen recht op rouwverlof.

Inhoud van het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel regelt een wettelijk recht op betaald verlof voor werknemers met een gezin met minderjarige kinderen waarvan een partner of minderjarig kind is overleden. Het verlof bedraagt minimaal één keer de arbeidsduur per week, dus bij een fulltime dienstverband zijn dat vijf werkdagen. De werkgever mag wel meer verlof geven, maar niet minder. De werknemer mag het verlof flexibel opnemen vanaf de dag van de uitvaart tot één jaar na het overlijden van de partner of het minderjarig kind. De initiatiefnemers willen daarmee het (langdurig) ziekteverzuim terugdringen en de terugkeer naar de werkvloer bevorderen van werknemers die een naaste zijn verloren. Ook moet het helpen om het gesprek over rouwverlof tussen werkgever en werknemer te openen.

Kritiek Raad van State

De Raad van State onderkent dat er een breed gedragen wens is om rouwverlof te regelen, maar zet dus ook de nodige vraagtekens. Zo worden die gezet bij de afbakening van de doelgroep. De mate waarin rouw wordt ervaren is niet voorbehouden aan partner of minderjarige kinderen.
Daarnaast maakt een extra regeling het huidige systeem van verlofregelingen alleen maar complexer, terwijl juist vereenvoudiging wordt nagestreefd.

Minimumnorm noodzakelijk?

Ook vraagt de RvS zich af of een minimumnorm wel wenselijk is. In de praktijk worden er tussen werkgever en werknemer maatwerkafspraken gemaakt. Dat kan in de vorm van doorbetaald bijzonder verlof of een werknemer meldt zich ziek zo lang als dat nodig is om weer emotioneel stabiel te kunnen werken. Er zou ook een gevaar kunnen zin dat de minimumnorm een maximumnorm kan worden. In de praktijk hebben werknemers die hun partner of kind verliezen een maand of drie nodig voordat het werken hervat kan worden.
Het is aan initiatiefnemers, Tweede Kamer en Eerste Kamer om de adviezen al dan niet over te nemen.


  • Zelf het advies van de RvS over de Wet invoering rouwverlof lezen? Klik hier
  • Zelf het wetsvoorstel ‘Wet invoering rouwverlof’ lezen? Klik hier
  • Juridische ondersteuning nodig voor de afspraken over verlofregelingen? Neem contact op
  • Als OR aan de slag met verlofregelingen in de onderneming? Neem contact op