Heeft een uitzendkracht óók recht op een bonus?
Een procesingenieur die door een uitzendbureau naar een werkgever uitgezonden, maakt aanspraak op bonussen en een prestatievergoeding. Collega’s in vaste dienst in gelijke of gelijkwaardige functies krijgen die tenslotte ook. Na uitspraken van kantonrechter en gerechtshof hierover gaat de ingenieur in cassatie bij de Hoge Raad (HR).
Wat eraan vooraf ging
De ingenieur is via een gespecialiseerd uitzendbureau waarbij hij in dienst is uitgezonden naar een werkgever. Na 19 maanden treedt hij vervolgens bij dit bedrijf rechtstreeks in dienst. Bij het uitzendbureau claimt hij nog een nabetaling, zoals een resultaatafhankelijke bonus. Hij vindt dat hij óók recht heeft op deze bonussen, net zoals de medewerkers die rechtstreeks bij het bedrijf in dienst zijn. Hij stapt naar de kantonrechter als het uitzendbureau de nabetaling niet wil doen.
Afwijkende oordelen kantonrechter en gerechtshof
De kantonrechter gaf de ingenieur gelijk, maar nadat het uitzendbureau in beroep is gegaan verliest hij bij het gerechtshof. Het hof vindt dat niet alle loononderdelen als loon aangemerkt kunnen worden. Loon is volgens het hof “niets anders dan de tegenprestatie voor de bedongen arbeid en bevat mede het loon over bijvoorbeeld overuren, voor het werken op feestdagen en het loon over vakantiedagen.”
Volgens het hof is voor uitzendkrachten hierom slechts sprake van een “limitatieve” gelijkstelling met de werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever. Dit betekent dat de procesingenieur geen aanspraak kan maken op de bonus. De ingenieur laat het er niet bij zitten en gaat in cassatie bij de Hoge Raad
Hoge Raad
Bij de HR krijgt de werknemer alsnog gelijk. De HR legt het begrip ‘loon’ uit de Uitzendrichtlijn ruimer uit dan het gerechtshof doet. Hieruit volgt dat een resultaatsafhankelijke bonus deel uitmaakt van het loon. De bonus is ten slotte een voordeel dat de werkgever aan de werknemers toekent op basis van het dienstverband. De werknemer heeft dus recht op de bonus. Uitzendbureaus zullen in hun contracten met opdrachtgevers ongetwijfeld een clausule gaan opnemen waardoor op haar beurt het uitzendbureau wordt gecompenseerd voor de uitkering boven op het loon die aan de uitzendkracht gedaan moet worden.
Commentaar
Werknemers en uitzendkrachten moeten in gelijke gevallen gelijk worden beloond. En dat geldt met de uitspraak van de Hoge Raad in de hand ook voor de bonussen die aan vast personeel worden uitgekeerd. Als in een cao afwijkingen van essentiële arbeidsvoorwaarden in het nadeel van je uitzendkrachten uitvallen, dan moeten uitzendmedewerkers worden gecompenseerd door vergelijkbare andere essentiële arbeidsvoorwaarden aan te bieden.
Vanuit het ministerie van SZW wordt het wetsvoorstel ‘Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten’ voorbereid. In deze nieuwe wet wordt voorgesteld om de verplichting tot gelijke behandeling van uitzendkrachten niet te beperken tot de essentiële arbeidsvoorwaarden, maar uit te breiden naar alle arbeidsvoorwaarden.
- Zelf de uitspraak van de Hoge Raad lezen? Klik hier
- Juridische ondersteuning nodig bij gelijke beloning voor gelijk werk? Neem contact op
- Als OR aan de slag met gelijke beloning? Neem contact op