Hybride werken is een blijvertje
Werkgeversorganisatie AWVN deed onderzoek onder de werkgevers naar de stand van zaken van het hybride werken. De Nederlandse werkgevers zijn overwegend tevreden met hoe het nu is en ze zijn niet van plan om werknemers te verplichten om vaker naar kantoor te komen. Ze maken zich wel enige zorgen over de sociale cohesie binnen de organisatie.
De helft van de Nederlanders werkt regelmatig thuis
Thuiswerkers reizen gemiddeld 3 dagen per week naar kantoor (bij een volledige werkweek). Dat betreft vooral de dinsdagen en donderdagen en in veel minder mate woensdagen en vrijdagen. Deze werkverdeling is opmerkelijk stabiel: ook bij het eerste AWVN-onderzoek naar hybride werken tijdens/na de coronaperiode uit 2020 was de verhouding thuis/kantoor al 2:3. Op thuiswerkdagen krijgen de meeste werknemers 2,35 euro thuiswerkvergoeding. Dat bedrag is het fiscale maximum voor een belastingvrije vergoeding. Al met al werkt bijna de helft van de Nederlanders regelmatig thuis.
Als gevolg van dat thuiswerken zijn de kantoren (en het wegennet) op de dins- en donderdag overvol en is schuiven met de dagen vaak lastig i.v.m. bijvoorbeeld de kinderopvangafspraken. Het zorgt voor kantoren die op die dagen overvol zijn en op andere dagen een forse overcapaciteit hebben.
Geen kantoorplicht
Bij 94 procent van de werkgevers wordt er in meer of mindere mate thuisgewerkt. Dat is percentage is hetzelfde als vorig jaar. Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek is tevreden met de huidige situatie. Zo’n 70 procent is niet van plan om daaraan iets te veranderen. Een op de drie werkgevers overweegt wel toch wel actie om het personeel vaker naar kantoor te laten komen. Van een ‘kantoorplicht’ waarin de werknemer geen keuze heeft, lijkt echter geen sprake. Werkgevers beogen vooral de sociale cohesie van de medewerkers te versterken. Dat is vooral voor de jongere en nieuwe medewerkers van belang die deze cohesie nog moeten opbouwen.
Overlegcultuur
Het goede overleg in Nederland is volgens AWVN een van de redenen waarom werkgevers deze houding t.o.v. het thuiswerken hebben. Ze zien de voordelen van het thuiswerken, zoals een betere werk-privébalans zonder dat het negatieve effecten heeft op de prestaties.
- Juridische ondersteuning nodig bij thuiswerkregelingen? Neem contact op
- Als OR aan de slag met een thuiswerkregeling? Neem contact op