Wetsvoorstel invoering rouwverlof naar Tweede Kamer

Het voorstel voor de Wet invoering rouwverlof is voor bespreking ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel, Het initiatiefwetsvoorstel van SGP, CDA en ChristenUnie, regelt dat werknemers bij het overlijden van sommige naasten een week betaald rouwverlof kunnen opnemen.

Minimumnorm

In mei 2024 is een internetconsultatie gehouden op basis van een conceptversie van het initiatiefwetsvoorstel. Er is toen veel op gereageerd, maar er zijn door deze reacties geen grote wijzigingen in het concept doorgevoerd in het voorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt. Zo is onveranderd dat het wettelijke rouwverlof alleen bruikbaar zal zijn bij het overlijden van een partner (als de werknemer zorg draagt voor één of meer minderjarige kinderen) of een minderjarig kind. Ook is de duur van het rouwverlof niet aangepast: eenmaal de wekelijkse arbeidsduur van de werknemer. Een werkgever moet gedurende het rouwverlof het loon volledig doorbetalen. Organisaties kunnen ervoor kiezen om het rouwverlof langer te laten duren en/of in meer situaties van toepassing te laten zijn; de initiatiefnemers benadrukken dat het wettelijke rouwverlof van een week een minimumnorm moet worden, en niet dé norm.

Wettelijk rouwverlof volgt adviezen SER

De Tweede Kamer zal zich na de zomer over het wetsvoorstel buigen. Het is nog onzeker of de initiatiefnemers op een Kamermeerderheid mogen rekenen. De grote vakbonden hebben zich al wel achter het voorstel geschaard. De werkgeverspartijen zijn minder enthousiast; die willen niet dat het verlofstelsel nog onoverzichtelijker wordt en er nog meer onnodige regels worden ingevoerd. De initiatiefnemers verwijzen hierop naar het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) om rouwverlof onderdeel te maken van een nieuw verlofstelsel. Het wetsvoorstel voor rouwverlof loopt alvast vooruit op de hervorming van het verlofstelsel. Het is de verwachting dat die hervorming niet snel geregeld zal zijn.

Minder ziekteverzuim

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) vindt dat nut en de noodzaak van het wetsvoorstel voldoende zijn onderbouwd.  Een concrete en toetsbare norm wanneer de wet als effectief kan worden beschouwd, ontbreekt echter nog. Aan het wetsvoorstel is daarom toegevoegd dat bij de evaluatie van de wet specifiek naar de invloed van het rouwverlof op het ziekteverzuim binnen organisaties wordt gekeken. Het doel is dat door het rouwverlof het ziekteverzuim vermindert.

Commentaar

Het is meer dan aannemelijk dat een week doorbetaald rouwverlof onvoldoende is voor een werknemer die net een partner of kind verloren heeft aan het werk te houden. Doorgaans is meer tijd nodig. Werknemers melden zich dan ziek of werkgevers geven werknemers in de vorm van doorbetaald bijzonder verlof de tijd om te rouwen en het werk te hervatten als ze daar aan toe zijn. Toch is het wetsvoorstel mogelijk het begin van betere voorstellen voor de rouwperiode die werknemers doormaken. Voor de geboorte van een kind krijgen vrouwen 10 weken zwangerschaps- en geboorteverlof. Bij het einde van een leven zou een week verlof voldoende zijn. Dat is natuurlijk niet zo.

  • Zelf het wetsvoorstel lezen? Klik hier
  • Zelf de memorie van toelichting lezen? Klik hier
  • Juridische ondersteuning nodig bij een bedrijfsregeling rouwverlof? Neem contact op
  • Als OR aan de slag met een regeling rouwverlof? Neem contact op