Nietigheid inroepen succesvol, maar besluit wordt toch doorgevoerd
De ondernemingsraad roept per brief nietigheid in als de ondernemer een besluit neemt om over het jaar 2023 geen loonstappen toe te kennen aan werknemers die verloond worden volgens salaristabel in bedrijfs-cao. De OR is niet om instemming gevraagd, terwijl dat wel had gemoeten, aldus de kantonrechter, en krijgt gelijk. Toch wordt het wel door de ondernemer doorgevoerd.
Wat eraan vooraf ging
De ondernemer besluit in 2023 over dat jaar geen loonstappen toe te kennen aan werknemers volgens de salaristabel uit de cao worden beloond. De OR ziet dat als een instemmingsplichtig besluit, want het wijzigt het beloningssysteem. Als de bestuurder zijn besluit niet intrekt dan roept de OR met een brief nietigheid in.
Oordeel kantonrechter
Ook de kantonrechter vindt dat er sprake is van een instemmingsplichtig besluit. De ondernemer heeft betoogd dat het om individuele werknemers gaat en dat de OR daar niets mee vandoen heeft.
De rechter stelt vast dat het voor alle medewerkers die volgens de salaristabellen van de cao beloond worden van toepassing is. Ook het betoog van de ondernemer dat de OR niets over de primaire arbeidsvoorwaarden te zetten heeft wordt niet door de kantonrechter overgenomen. In dit geval gaat het om een besluit om het vertragen van het tempo waarin medewerkers tot aan het einde van hun salarisschaal kunnen groeien. Zo’n besluit is instemmingsplichtig (WOR, artikel 27, 1e lid, onderdeel c). Nu er geen instemming is gevraagd voor een instemmingsplichtig onderwerp én de OR tijdig nietigheid heeft ingeroepen is het besluit nietig.
Loonstappen toekennen
De OR had als tweede eis bij de kantonrechter neergelegd dat de ondernemer wordt verzocht om alsnog de loonstappen toe te kennen aan de werknemers. Met dat verzoek gaat de kantonrechter níet mee. De klachtenprocedure van artikel 36 van de WOR biedt geen mogelijkheden om tot zoiets te besluiten.
Ook het verzoek van de OR om de ondernemer te verbieden uitvoering te geven aan het negatieve besluit wordt niet overgenomen: het nietige besluit is immers een negatief besluit, een beslissing om iets niet te doen. Een verbod om hier uitvoering aan te geven levert dus niets op.
Commentaar
In dit geval haalt de OR een procedurele overwinning bij de kantonrechter, omdat het instemmingsrecht van de OR bij dit besluit is genegeerd. De kantonrechter blijft zorgvuldig uit de inhoud; het is de ondernemer die besluit over het wel of niet toekennen van loonstappen. Hij adviseert de OR en werknemers om vakbonden in te schakelen over de toepassing van de cao en interne afspraken over de loonstappen.
- Zelf aan de uitspraak van de kantonrechter lezen? Klik hier
- Juridische ondersteuning nodig op het gebied instemmingsverzoeken? Neem contact op
- Als OR aan de slag de rol van de OR bij instemmingsplichtige onderwerpen? Neem contact op