De pikorde in het kippenhok

Als klein Achterhoeks jongetje had ik krielkippen, naast mijn sierduifjes toentertijd mijn grote passie. Deze kippen zaten samen met mijn duiven in een mooi hok dat mijn vader voor mij had opgeknapt.

Zwarte kip

Op een dag bracht de groenteboer een grote zwarte kip mee. Dat zat zo, hij reed met zijn groentekar in het buitengebied van Eibergen achter een vrachtwagen volgeladen met legbatterijkippen. Die vrachtwagen moest plots uitwijken waardoor er een krat met kippen van de vrachtwagen kukelde en opensprong. De meeste kippen stoven weg behalve die ene. De groenteboer pakte deze kip op en dacht ‘wat moet ik ermee?’. Dus bij de familie van Santbrink gebracht, en zo kwam die zwarte kip bij ons in het kippenhok.

Pikorde vaststellen

Toen ik die avond keek zat die zwarte kip verscholen in een hoekje. De pikorde moest namelijk opnieuw worden vastgesteld maar dat wist ik toen nog niet. Ik vond het bovenal zielig voor die kip die toch al zoveel meegemaakt had. Ik voerde hem extra en gaf hem extra water, zodat hij niet meer zou lijden. De kip keek me dankbaar aan, zo vertelde ik tegen mijn ouders. Dat extra voeren heb ik een aantal weken gedaan. Toen mocht de kip ook bij de voer- en waterbak van de andere kippen. Maar er gebeurde nog meer (al had ik dat niet meteen door), de haan kraaide minder vaak en de kleine hennetjes kregen steeds minder ruimte in mijn toch zo grote hok. Die zwarte kip nam bijna het hele hok in beslag en verjoeg bijna mijn sierduifjes. Ook kregen we steeds minder eieren en ’s ochtends zagen we opengepikte eierschalen.. Elke kip dus twee dagen apart gezet om te kijken welke kip de eiereter was. Dat bleek de zwarte kip te zijn. Dat was niet de bedoeling natuurlijk. Mijn vader nam nog de proef op de som door voor de zwarte kip een ei te houden. Hij pikte het ei en daarmee was zijn doodvonnis getekend. Mijn vader slachtte de kip, maar verdrietige Wim heeft er geen hapje van gegeten.

Pamperen uit goede bedoeling

Dit voorval vond ongeveer 55 jaar geleden plaats. Ik moet er de laatste tijd vaker aan denken, gezien de ontwikkelingen in Nederland. Wim van negen pamperde de zwarte kip uit goede bedoelingen. Ik vraag me nu af hoeveel onbedoelde zwarte kippen we nu in Nederland pamperen.

Wim van Santbrink