Diversiteits- en inclusiebeleid neemt toe in bedrijven

Er zit duidelijk groei in het aantal bedrijven dat diversiteits- en inclusiebeleid (D&I-beleid) heeft vastgesteld. In 2020 had 20% een D&I-beleid, inmiddels is dat gegroeid naar 27%, zo blijkt uit trendonderzoek door een adviesbureau, uitgeverij en softwarebedrijf.

Prioriteit nog beperkt

Ondanks deze groei ziet maar negen procent van de werkgevers diversiteit en inclusie als hoge prioriteit. Meer bedrijven (33 procent) zijn  wel alert op inclusieve vacatureteksten. Vorig jaar lag dit percentage op 27%.  Werkgevers  doen er goed aan om abstracte eigenschappen te vermijden en gedrag waar mogelijk in genderneutrale termen te beschrijven.

Solliciteren

Met alleen een genderneutrale vacaturetekst is de onderneming er nog niet. Het komt vervolgens op de sollicitatieprocedure aan, waarin de eerste selectie van kandidaten wordt gemaakt. Het komt dan aan op het objectief selecteren op competenties in plaats van de gebruikelijke selectie op cv en motivatiebrief. Een belangrijke waarborg voor het actief toepassen van D&I-beleid is een diverse samenstelling van de sollicitatiecommissie. Op die manier wordt de kans op daadwerkelijk uitvoeren van het beleid aanzienlijk groter.


  • Zelf de uitkomsten van het Trendonderzoek lezen? Klik hier
  • Als OR aan de slag met het D&I-beleid? Stuur een e-mail