SER-handreiking voor betere veiligheidsprestaties

Het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en arbeidsveiligheid is nooit klaar. Maar hoe zorgt de ondernemer ervoor dat er de arbeidsveiligheid in positieve zin zich blijft ontwikkelen? De Sociaal Economische Raad (SER) heeft daar een handreiking voor ontwikkeld. Ook interessant voor de OR of VGWM-commissie die de arbeidsveiligheid tot speerpunt wil maken.

De basics van een veiligheidsaanpak

Deze handreiking biedt in zeven stappen de helpende hand bij het verbeteren van de arbeidsveiligheid. Een helpende hand bij het starten, doorgaan en doorgroeien naar een veilig werkende arbeidsorganisatie. Deze handreiking behandelt de ‘basics’ van het opzetten van een veiligheidsaanpak en richt zich vooral op de MKB-bedrijven.

De basis is natuurlijk preventie: hoe kunnen ongelukken worden voorkomen? Ongelukken tijdens het werk komen relatief meer voor bij kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers. Uitgaande van de getallen in de periode 2015-2019 zijn er per honderdduizend werknemers van kleine bedrijven 67 mensen betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote en grote bedrijven zijn dat respectievelijk 46 en 11 personen. Jongeren tussen 15 en 24 jaar en ouderen zijn ook vaker betrokken bij arbeidsongevallen.

Het vallen van hoogte, ‘gegrepen’ worden door bewegende delen van een machine, geraakt worden door vallende objecten en aanrijdingen zijn de meest voorkomende ongelukken.

Samenvatting

De SER heeft ook een samenvatting gemaakt van de achtentachtig pagina’s tellende handreiking. Deze samenvatting beschrijft in het kort de zeven stappen om tot veiligheidsprestaties op de werkvloer te komen. En hoe je ongevallen en schade op het werk kunt vermijden. Het is een verkorte weergave van de handreiking. Wil je meer weten? Raadpleeg dan de volledige handreiking Arbeidsveiligheid. Hierin staan de stappen uitgebreider beschreven en zijn er verwijzingen naar bronnen om nog dieper op de stof in te gaan.


  • Zelf de handreiking downloaden? Klik hier
  • Zelf de samenvatting downloaden? Klik hier
  • Als OR aan de slag met het verbeteren van de arbeidsveiligheid? Stuur een e-mail