Thuiswerkvergoeding van zo’n € 2,60 per dag

Een vergoeding aan werknemers die thuiswerken komt neer op zo’n € 2,60 per dag. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 500 professionals. Soms wordt er per dag vergoed, soms ook een bedrag in één keer.

Onderzoeksbureau Motivaction deed in opdracht van Uitgeverij Rendement onderzoek naar effecten en maatregelen als gevolg van de coronacrisis. Het merendeel van de werkgevers blijkt al in gesprek over een thuiswerkvergoeding of er al een heeft vastgesteld. Bij de organisaties die nu al een vergoeding geven, is een vergoeding per dag (9%) iets populairder dan een eenmalig bedrag (4%).

Per dag of eenmalig

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de gemiddelde dagvergoeding € 2,60 bedraagt en de eenmalige uitkering (als compensatie voor de reeds gemaakte kosten) zo’n € 287. Al eerder werd bekend dat de bonden in de cao voor de rijkasambtenaren een eenmalige vergoeding van € 363 hebben afgesproken. Het is aannemelijk dat de bonden in de cao-besprekingen een vergoeding voor het thuiswerken willen opnemen. De vergoedingen zijn niet onbelast, maar er zijn ook degelijk mogelijkheden om binnen de werkkostenregeling onbelast te vergoeden.

Ruim een derde van de werkgevers denkt niet aan thuiswerkvergoeding

Zo’n 36 procent van de werkgevers overweegt niet om een thuiswerkvergoeding in te stellen. Er zit wel verschil tussen de kleine en de grotere werkgever: bij de werkgevers met 0–50 werknemers geeft bijna de helft (46%) aan geen thuiswerkvergoeding te overwegen. Bij werkgevers met 250–500 werknemers is dat slechts één op vijf.

Aandachtspunt ondernemingsraad

De vergoeding is maar één onderdeel van wat een thuiswerkregeling kan zijn. Andere onderdelen hebben betrekking op arbeidstijden, de arbeidsomstandigheden thuis, de aanwezige technische voorzieningen e.d. Als er geen cao van toepassing is, dan ligt het op de weg van de OR om in overleg met de bestuurder een thuiswerkregeling en thuiswerkvergoeding af te spreken. Als er in de cao afspraken worden gemaakt over de thuiswerkvergoeding, dan blijft er nog genoeg over om in een thuiswerkregeling vast te leggen.