Sta eens op en ga maar weer zitten

Onderzoek onder 150 kantoorwerkers naar hun zit- en sta op-gedrag moet meer inzicht geven in de psychologie van het zitten. Het blijkt dat de wetenschappers er nog lang niet alles van weten.

’s Morgens zitten we vaker dan ‘s middags

Hoewel we ’s morgens fitter zijn wordt er dan meer en langer achter elkaar gezeten dan ’s middags, terwijl we dan vermoeider zijn en toch gezonder gedrag vertonen door vaker op te staan en te bewegen.
Zitten is niet gezond; zoveel is al wel bekend. Te veel en lang zitten leidt tot gezondheidsproblemen, zowel op mentaal vlak (onder andere stress en depressie) als op het fysieke (onder andere hart- en vaatziekten, diabetes, maar ook kanker), maar over de psychologische kant is nog niet zoveel bekend, vandaar het onderzoek door de Radboud Universiteit.

Wel 100 keer per dag van zitten naar staan en omgekeerd

Volgens de onderzoekers is er sprake van onbewust gedrag om zowel te gaan zitten als te gaan staan. Mensen doen dat zo’n 100 keer per dag.
Het uiteindelijke doel is gezonder zitgedrag te bevorderen, zowel door een gedragsmatige aanpak als door de omstandigheden zodanig in te richten dat er gezonder gezeten wordt.


Meer lezen? Klik hier