Transavia beboet voor inzet stagiairs in als cabinepersoneel
Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete gehad van € 46.000 omdat ze een aantal maanden 60 stagiairs als volwaardige werknemers heeft ingezet, maar die daarvoor geen loon maar een stagevergoeding ontvingen. Alle stagiairs krijgen nu het minimumloon voor hun werk met de daarbij behorende toeslagen. De vijf Mbo-opleidingen hebben een waarschuwing gekregen.
Stagiairs als werknemers
Van februari 2022 tot en augustus 2022 zijn de stagiairs als cabinepersoneel ingezet. Ze kregen dezelfde taken en verantwoordelijkheden van het cabin attendants in loondienst en werkten volgend dezelfde roosters. Volgens de Arbeidsinspectie is er daarom sprake van onderbetaling, omdat ze voor hun werk alleen een stagevergoeding kregen en geen regulier loon. Feitelijk zijn dat overtredingen van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML).
Al met al kost het de vliegtuigmaatschappij € 623.000 aan na te betalen loon en daarbovenop de boete van de Arbeidsinspectie en de nodige imagoschade.
Zorgtaak voor de ondernemingsraad
Elke ondernemingsraad heeft de wettelijke taak om toezicht te houden op de naleving van de wettelijke regels en afspraken op het gebied van de arbeidsvoorwaarden. Daar hoort dus ook de praktijk van de stages die de onderneming aanbiedt bij. Het is de bedoeling dat studenten praktijkervaring kunnen opdoen en daarvan kunnen leren. Het leeraspect moet daarbij centraal staan en niet het uitvoeren van dezelfde taken en verantwoordelijkheden van het personeel dat in loondienst is. Stagiairs horen dan ook niet alleen te werken (maar onder toezicht) en is goede praktijkbegeleiding door daarvoor opgeleide praktijkbegeleiders van groot belang voor het aanleren van een vak.
- Zelf het bericht van de Arbeidsinspectie lezen? Klik hier
- Juridische ondersteuning nodig bij het toezien op de arbeidsvoorwaarden? Neem contact op
- Als OR aan de slag met de toezichthoudende taak van de OR? Neem contact op