Nieuw: SER Monitor Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven 2024
Tijdens het Commissiedebat Emancipatie in de Tweede Kamer is de eerste editie van de ‘SER Monitor Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven 2024’ besproken. De monitor bevat een jaarlijks terugkerende analyse van de rapportages die bedrijven – die onder de Wet ingroeiquotum en streefcijfers vallen – hebben ingediend via het SER Diversiteitsportaal over het boekjaar 2022.
Man-vrouwverhouding
De SER Monitor Genderbalans geeft inzicht in de man-vrouwverhouding in de top en subtop van de grote bedrijven in Nederland. En wordt de genderbalans in het bestuur en de RvC evenwichtiger? Is de samenstelling van de subtop in balans? Hebben bedrijven passende en ambitieuze streefcijfers vastgesteld en plannen om deze te realiseren? Dat zijn de belangrijke vragen die in de Genderbalans worden uitgezocht. Naast cijfers over de m/v-samenstelling, beschrijft de monitor welke streefcijfers grote vennootschappen hebben vastgesteld, of zij plannen hebben opgesteld en of zij daarover hebben gerapporteerd. Ook laat de monitor zien of er opvallende verschillen zijn tussen sectoren.
Resultaten
Besturen van grote vennootschappen bestonden eind 2022 gemiddeld voor 14,7% uit vrouwen, RvC’s voor 26,2%. Voor iedere vrouwelijke bestuurder waren er bijna 6 mannelijke bestuurders. Voor iedere vrouwelijke commissaris waren er bijna 3 mannelijke commissarissen. Eind 2012, toen geen wettelijke regelingen golden voor de 6 genderbalans in de top, hadden besturen gemiddeld 7,4% vrouwen en RvC’s 9,8%. Er was eind 2022 nog steeds een grote groep bedrijven zonder vrouwen in de top: 61,0% van de besturen en 34,5% van de RvC’s had eind 2022 nog geen enkele vrouw. Dat is wel minder dan de jaren daarvoor.
SER-instrumenten
Al eerder heeft de SER verschillende instrumenten gelanceerd die gericht zijn op het meten van de genderbalans. Zo zijn er de:
De instrumenten dragen bij aan de naleving van de Wet ‘Ingroeiquotum en streefcijfers’ ‘grote’ vennootschappen. Die moeten jaarlijks de stand van zaken in bestuur en toezicht rapporteren aan de SER.
Wet ‘Ingroeiquotum en streefcijfers’
Sinds 1 januari 2022 verplicht de Wet ‘Ingroeiquotum en streefcijfers’ ‘grote’ vennootschappen om jaarlijks te rapporteren aan de SER. Het SER Diversiteitsportaal en de dataverkenner spelen een cruciale rol in het stimuleren en meten van diversiteit in het Nederlandse bedrijfsleven.
- Zelf de Monitor Genderbalans lezen? Klik hier
- Juridische ondersteuning nodig bij problemen bij genderbeleid en? Neem contact op
- Als OR aan de slag met gendergelijkheid in bestuur en toezicht? Neem contact op