Aan de slag met een mentaal gezonde organisatie
Maar liefst 20 procent van de werknemers ervaart mentale klachten. Langdurige mentale klachten kunnen leiden tot verzuim én zijn een behoorlijke kostenpost. Dus verminder verzuim door werkstress en investeer in de mentale gezondheid van werknemers met de organisatiebrede aanpak. Het Trimbos Instituut komt met uitgebreide leidraad om aan een mentaal gezonde organisatie te werken. Ook de Rijksoverheid komt met een aanpak voor mentale gezondheid.
Mentale klachten
Volgens Trimbos zijn mentale klachten die aspecten van gevoelens, gedachten en/of gedrag die door de persoon zelf als vervelend worden ervaren. Mentale klachten op het werk komen voort uit langdurige werkstress. Die kan ontstaan als gevolg van te lange blootstelling aan te hoge (of te lage) psychosociale arbeidsbelasting. En de noodzaak om als onderneming aan een mentaal gezonde organisatie te werken wordt duidelijk door de cijfers:
- 11 miljoen verzuimdagen door werkstress;
- Verzuimkosten per werknemer: € 11.000
- In 2022 geeft 20% van het personeel aan mentale klachten te ervaren;
- Voor werknemers van 25 tot 35 jaar is dat percentage zelfs 25%.
Winst
Er is veel winst (letterlijk en figuurlijk) te behalen bij het werken aan een mentaal gezonde organisatie:
- Medewerkers met een goede mentale gezondheid zijn productiever en presteren daardoor beter.
- Verzuim(kosten) verminderen: Mentale klachten kunnen leiden tot kostbaar verzuim.
Daarnaast is er voor elke werkgever de wettelijke verplichting om de psychosociale risico’s voor medewerkers te voorkomen.
Leidraad
Het Trimbos Instituut heeft een uitgebreide leidraad gepubliceerd gericht op HR medewerkers, beleidsmedewerkers, preventiemedewerkers, arboprofessionals en andere geïnteresseerden die aan de slag willen met de mentale gezondheid in een organisatie vanaf +/- 200 medewerkers. Ook voor de ondernemingsraad is de leidraad een belangrijk document om het gesprek over de mentale gezondheid van werknemers te bespreken.
Draagvlak
Veranderingen kunnen niet zonder draagvlak daarvoor worden ingevoerd. Werknemers moeten op de hoogte zijn van de maatregelen die worden genomen en zich gesteund voelen door de organisatie. Daarnaast is het verstandig om werknemers te betrekken bij de ontwikkeling en implementatie van beleid en maatregelen op het gebied van mentale gezondheid. Samenwerking en participatie zorgen voor draagvlak en verhogen de effectiviteit van de aanpak. De ondernemingsraad kan daarvoor de eerste aanzet geven.
- Zelf de leidraad ‘Een organisatiebrede aanpak van mentale gezondheid op het werk’ van het Trimbos Instituut downloaden? Klik hier
- Zelf Aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’ van de Rijksoverheid downloaden? Klik hier
- Juridische ondersteuning nodig bij problemen op het gebied van de mentale gezondheid? Neem contact op
- Als OR aan de slag met de aanpak van mentale gezondheid op het werk? Neem contact op