Functie is volgens cao niet zwaar genoeg voor RVU

Door de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) kan een werknemer met een zwaar beroep eerder stoppen met werken en vervroegd met pensioen. Maar… dan moet het wel om een zwaar beroep gaan.

Leidinggeven is geen zwaar beroep

Al meer dan 45 jaar is een medewerker in dienst bij een zorgaanbieder. Zijn laatste functie is die van adviseur. De cao VVT maakt het mogelijk om gebruik te maken van een RVU-regeling als de werknemer minimaal 45 jaar in de zorg- en welzijnssector heeft gewerkt, waarvan minimaal 20 jaar in een zwaar beroep. Maar leidinggevende en adviserende functies worden volgens diezelfde cao niet als zwaar beroep gezien. Toch probeert de werknemer in aanmerking voor de RVU-regeling te komen.

Gelijk halen bij de kantonrechter

De werkgever wees het verzoek van de werknemer af, evenzo de cao-beoordelingscommissie. Daarop stapt de werknemer naar de kantonrechter. Hij stelt dat hij zo’n 32 jaar in zwaar beroep heeft gewerkt. Hij overleg schriftelijke verklaringen van collega’s dat hij zijn functies altijd meewerkend heeft uitgevoerd, ook als dat niet in de functieomschrijving stond. Op zijn beurt verwees de werkgever naar een lijst met functies waarin de werknemer sinds 1984 heeft gewerkt. Veel van deze functies zijn uitgesloten voor aanspraak op de RVU-regeling.

Functieomschrijving is leidend voor kwalificatie zwaar beroep

De kantonrechter oordeelt dat bij de uitleg van een cao de definities en bewoordingen daarin van doorslaggevende betekenis zijn. Zo maakt de cao onderscheid in een ‘meewerkend hoofd’ en een ‘niet-meewerkend hoofd’. De eerste functie telt wel mee als zwaar beroep, de tweede functie niet. Bovendien laat de cao geen ruimte voor een andere interpretatie van de tekst, zodat het beroep van de werknemer dat het zou moeten gaan op de daadwerkelijke werkzaamheden geen doel trof.
Door de uitsluiting in de cao van bepaalde functies voor een beroep op de RVU-regeling komt de werknemer daarvoor niet in aanmerking. Een groot deel van zijn functies staan op de lijst van uitgesloten functies.

Commentaar

45 jaar werken in de zorg is een topprestatie, ondanks het feit dat bepaalde functies door de cao niet als ‘zwaar’ worden gezien. Ook leidinggeven in de zorg is pittig te noemen. Toch heeft de cao deze functies uitgesloten en komt deze werknemer niet voor RVU in aanmerking. De uitspraak van de kantonrechter leert dat daadwerkelijk de cao-tekst leidend is bij de interpretatie ervan. Bij twijfel kan contact worden gezocht met de vakorganisaties die de cao hebben afgesloten. In een enkel geval moet de kantonrechter oordelen over de cao-tekst, omdat werkgever en bonden daar een andere uitleg aan geven. Helaas bevat de cao geen generatiepact-regeling, waardoor de werknemer zijn pensioen met wat minder werken zou kunnen halen.


  • Zelf de uitspraak van de kantonrechter lezen? Klik hier
  • Juridische ondersteuning nodig bij RVU- en vertrekregelingen? Neem contact op
  • Als OR aan de slag met de RVU-regeling of generatiepact voor de onderneming? Neem contact op