Werkprocessen horen in een handboek
Een werkgever wordt aansprakelijk gesteld als een uitzendkracht geblesseerd raakt aan zijn linker pink. De kantonrechter doet een uitspraak over de manier waarop er met de werkprocessen is omgegaan.
Ongeval
De werknemer komt als uitzendkracht tijdens het werk met zijn pink klem te zitten tussen de lepels van een vorkheftruck. Hij stelt de opdrachtgever aansprakelijk voor de geleden en te lijden materiële en immateriële schade die door het ongeval is veroorzaakt. Het ongeval is ontstaan door het verwijderen van een deksel van een bunker.
Kantonrechter
De kantonrechter stelt de opdrachtgever (dus niet het uitzendbureau, maar het bedrijf waarin de uitzendkracht aan het werk was) verantwoordelijk is. Evenzo dat er geen twijfel is dat het letsel tijdens een ongeval is ontstaan. Volgens de opdrachtgever zijn er twee mogelijkheden om een deksel van de bunker te verwijderen, maar staan die procedures niet op papier en worden die mondeling doorgegeven.
De kantonrechter oordeelt dat er – ten eerste – geen procedures zijn vastgelegd in een handboek en ten tweede geen leidinggevende (die was vrij) was om toezicht te houden op de werkzaamheden. Bovendien werd de heftruck bestuurd door twee collega’s die geen heftruckcertificaat hebben. Daarmee heeft de werkgever zijn zorgplicht geschonden en is daarmee ook aansprakelijk voor de schade van de uitzendkracht.
Commentaar
Bij de beoordeling van arbeidsongevallen wordt altijd bekeken of de risico’s in kaart zijn gebracht, bijvoorbeeld in de risico-inventarisatie en -evaluatie, maar soms ook in de vorm van een taak-risico-analyse. Daarin wordt per taak vastgelegd welke risico’s een werknemer bij het uitvoeren van een taak loopt én welke maatregelen getroffen moeten worden om die risico’s op te vangen. Daarnaast moeten werknemers die deze taak moeten uitvoeren worden geïnstrueerd over de taak en de bijbehorende risico’s. Tenslotte moet de werkgever – naast het voorzien in de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen – ook toezien op de manier waarop de taak wordt uitgevoerd. Als zaken niet in orde zijn, dan kan de boete oplopen naar de mate waarin is gefaald. De boete kan worden beperkt als sommige onderdelen wel in orde waren, en andere niet. Bijvoorbeeld: wel risico’s en werkprocessen beschreven, wel personeel geïnstrueerd, wel PBM’s ter beschikking gesteld, maar geen toezicht gehouden. In zo’n geval wordt de boete beperkt.
Ondernemingsraad en VGWM-commissie
Vooral in ondernemingen waarin met machines wordt gewerkt is het toezien op het veilig en verantwoord werken van groot belang. Vooral als er uitzendkrachten aan het werk zijn, want die lopen door hun onervarenheid op de werkplek grotere risico’s dan het vaste personeel. Maak werk van de beoordeling van de RI&E. Staan alle risico’s erin? Wordt er rekening gehouden met onervaren werknemers? Krijgen werknemers instructies? En kunnen ze die ook nalezen (in een voor hun begrijpelijke taak)? Zijn er werkzaamheden die in aanmerking komen voor een taak/risico-analyse? Maak afspraken met de bestuurder en preventiemedewerker dat die die er komen.
- Zelf de uitspraak van de kantonrechter lezen? Klik hier
- Juridische ondersteuning nodig bij een arbeidsongevallen? Neem contact op
- Als OR aan de slag met een arbobeleid en veilig werken? Neem contact op