Sollicitanten worden vaker gescreend

Onderzoek van de universiteit van Tilburg laat zien dat zo’n 25% van de bedrijven de social media van sollicitanten screent. Aan het screenen zijn voorwaarden verbonden en de ondernemingsraad moet daarmee instemmen.

Checken en screenen

Zo’n 56% van de werkgevers uit het onderzoek zegt te screenen met als doel het checken of de informatie op het CV overeenkomt met het beeld op platformen als LinkedIn, Facebook en Instagram. Maar vaak is er ook het doel om meer te weten over het (niet-professioneel) gedrag (62%) of over de persoonlijke opvattingen (46%) van de sollicitant. Door de screening wil de werkgever er zich van vergewissen dat de sollicitant betrouwbaar is. Voor sommige beroepen, zoals in de kinderopvang en het onderwijs, is zo’n screening verplicht. Het screenen kan ook gedaan worden door contact te leggen met de referenties die door de sollicitant zijn opgegeven, door te checken of iemand op een zwarte lijst staat of door te vragen om een verklaring omtrent het gedrag (VOG).

De NVP-sollicitatiecode

Veel organisaties maken gebruik van de NVP-sollicitatiecode. Ook daarin wordt het screenen van openbare informatie genoemd als onderdeel van de sollicitatieprocedure. In de code staat daarover het volgende: ‘De organisatie die via internet en/of sociale media informatie over de sollicitant verkrijgt, is zich ervan bewust dat deze informatie niet altijd juist, accuraat en/of relevant is. De verkregen openbare informatie zal, indien relevant, met de sollicitant worden besproken, met uitdrukkelijke vermelding van de bron. De sollicitant wordt in de gelegenheid gesteld hierop te reageren. Indien een referentie wordt opgevraagd bij derden of indien nader onderzoek noodzakelijk is, wordt daartoe aan de sollicitant vooraf om toestemming gevraagd, tenzij deze toestemming op grond van de wet of nadere regelgeving niet vereist is’.
Het is wel zo overzichtelijk als in de advertentie direct melding wordt gemaakt van de mogelijkheid tot screening.

Rol ondernemingsraad

Het screenen van sollicitanten is onderdeel van de wervings en selectieprocedure. Voor het instellen, wijzigen en intrekken van een regeling op dat gebied is het instemmingsrecht van de OR van toepassing (artikel 27, 1e lid, onderdeel e). Zet de regeling een keer op de overlegagenda om te bespreken hoe de huidige procedures verlopen en op welke manier de werkgever de sollicitanten screent. Het zou zo maar eens kunnen dat de huidige regeling verouderd is, omdat tegenwoordig veel meer checks mogelijk zijn op allerlei social media, waarvan sommige duidelijk als privé en sommige duidelijk als professioneel (LinkedIn bijvoorbeeld) te bestempelen zijn.

De OR heeft een belangrijke taak om de privacy van medewerkers te beschermen, en die taak strekt zich ook uit tot de sollicitanten.


  • Zelf de NVP-sollicitatiecode downloaden? Klik hier
  • Juridische ondersteuning nodig bij het wervings- en selectiebeleid? Neem contact op
  • Als ondernemingsraad aan de slag met het wervings- en selectiebeleid? Neem contact op