‘Kom maar op kantoor werken’

Zo’n 70 procent van de werkgevers in Nederland is van plan om het thuiswerken te beperken of het aantal hybride functies te verminderen. LinkedIn deed internationaal onderzoek onder de bestuurders van 2.900 bedrijven met meer dan 1000 werknemers.

Sociale controle versus autonomie

Het gebrek aan sociale controle, mogelijk dalende betrokkenheid bij werk, collega’s en onderneming en het gebrek aan in- en overzicht waar werknemers thuis mee bezig zijn. Dat zijn de belangrijkste motieven voor werkgevers om hun werknemers meer op kantoor te zien. Een teken aan de wand is het feit dat bij LinkedIn sinds september het aantal vacatures met flexwerken als arbeidsvoorwaarde met een derde is gedaald. Werkzoekenden zijn juist op zoek naar werkgevers waarbij thuiswerken mogelijk is en daarin ondersteund worden.

Autonomie beperken

Een overduidelijk voorbeeld is werkgever Twitter. De nieuwe eigenaar Elon Musk wil dat iedereen weer op kantoor komt werken. Het gangbare beleid bij Twitter was dat sinds 2020 het personeel altijd thuis mocht werken. Musk wil alleen in uitzonderlijke gevallen thuiswerk mogelijk maken. Het beleid verandert dus van 100 procent autonomie van het personeel m.b.t. het thuiswerken naar 0% en afwijken daarvan is uitzonderlijk.

Rechten Nederlandse thuiswerker beperkt

De Nederlandse thuiswerker heeft maar weinig juridische rechten als die teruggeroepen wordt naar kantoor. Dat kan veranderen als de wet ‘Werken waar je wilt’ van kracht wordt. Het wetsvoorstel is in juli 2022 door een ruime meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen, maar de Eerste Kamer heeft het voorstel nog in behandeling en wacht op de antwoorden op gestelde vragen.


  • Meer lezen over het LinkedIn-onderzoek en de reacties uit het werkveld? Klik hier
  • Als OR aan de slag met een thuiswerkregeling? Stuur een e-mail