Veel cao’s bevatten afspraken over thuiswerken

Het aantal cao’s waarin afspraken over thuiswerken staan is flink toegenomen. In de meeste gevallen gaan die afspraken over een thuiswerkvergoeding. Dat blijkt uit onderzoek door de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).

NIBUD-berekening wordt vaak gevolgd

Volgens AWVN bevat 31 procent van de nieuwe of vernieuwde cao’s van dit jaar afspraken over thuiswerken. Vaak gaan ze over een thuiswerkvergoeding. Die is meestal 2 euro per werkdag, passend bij de berekening die het Nibud daar vorig jaar over maakte.
De vergoeding moet compensatie bieden aan de werknemer voor extra energiegebruik, maar ook kopjes koffie, toiletpapier of de afschrijving van bureau en bureaustoel. De thuiswerkvergoeding kan onderdeel uitmaken van een thuiswerkregeling, waarin ook afspraken staan over arbeidstijden, de arbeidsomstandigheden op de thuiswerkplek, de informatiebeveiliging, reiskosten en bereikbaarheid.

Thuiswerken geaccepteerd

Volgens de AWVN denkt 95 procent van de werkgevers dat na corona het thuiswerken blijft. De verwachte norm daarvoor: 2 dagen. Eén op de vijf werkgevers keert nu al een thuiswerkvergoeding uit, en drie op de vier overweegt om woonwerk- en thuiswerkvergoeding toe te passen.

Wat doet de Belastingdienst?

Het is de vraag hoe de Belastingdienst met de gemaakte afspraken omgaat. Werkgevers gebruiken vaak de reiskostenvergoeding om de kosten voor het thuiswerken te betalen. Ze mogen immers de reiskostenvergoedingsregeling die voor 13 maart 2020 van toepassing was tot 1-10-2021 laten doorlopen. Uit onderzoek blijkt overigens dat 46 procent van de werkgevers nog volledig de reiskosten betaald, dus ook voor niet gereisd woon/werkverkeer.
Andere vergoedingen vallen wel in de WKR en verkleinen zo het bedrag dat een werkgever jaarlijks belastingvrij aan zijn personeel mag vergoeden. De onbelaste vrije ruimte is voor 2021 vergroot naar 3 procent van de loonsom over de eerste € 400.000. Daarboven is de vrijstelling 1,18 procent van de loonsom.

Waarjewerkt-budget

AWVN pleit voor een ‘waarjewerkt-budget’, zodat werkgevers de thuiswerkvergoedingen belastingvrij kunnen verstrekken.
Uit het budget kan de werkgever per werknemer vergoeden wat nodig is om goed te kunnen werken: de ene werknemer krijgt een vergoeding voor reiskosten tussen woning en werk, de ander een vergoeding voor thuiswerken. Fiscaal zou de overheid dat moeten ondersteunen met een gerichte vrijstelling. Compensatie voor de kosten van thuiswerken is ook steeds vaker opgenomen in cao’s.


  • Zelf het Thuiswerkproof HR-beleid van AWVN downloaden? Klik hier
  • Als OR aan de slag met een thuiswerkregeling? Stuur een e-mail