Wat kost dat thuiswerken?

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) kost het thuiswerken gemiddeld € 2,00 per dag en bij een vijfdaagse thuiswerkweek zo’n € 43,30 per maand. Daarmee wordt de toon gezet voor de onderhandelingen door bonden – of soms de ondernemingsraad – over de hoogte van een thuiswerkvergoeding.

Berekening NIBUD

Het Nibud heeft de volgende zaken berekend:

  • Elektriciteitsverbruik
  • Waterverbruik
  • Gasverbruik
  • Koffie/thee (6 kopjes per werkdag)
  • Wc-papier
  • Afschrijving van bureau en stoel

De kosten kunnen  in de praktijk variëren, want als er op eigen computer en scherm gewerkt wordt, dan zijn die afschrijvingskosten niet meegenomen in de berekende € 2,00. Maar ook als de werkgever het bureau en stoel heeft betaald wordt hoogte het bedrag beïnvloed. Al eerder deed onderzoeksbureau Motivaction onderzoek naar de hoogte van de thuiswerkvergoeding. Die kwamen uit op een vergoeding van€ 2,60 per dag.

Reiskosten tot 1 april 2021 ongewijzigd

Werkgevers mogen nog tot 1 april 2021 de gebruikelijke reiskostenregeling (19 cent per kilometer belastingvrij) uitvoeren zoals die voor 13 maart 2020 van toepassing was. De vereiste 128 reisdagen per jaar zijn tot die tijd niet van toepassing om reiskosten voor het woon/werkverkeer te mogen vergoeden. Daarmee kon elk personeelslid de volledige reiskostenvergoeding ontvangen, ook al is er niet voor gereisd.

De termijn is al een paar keer oprekt door de overheid, en dat zou nog wel eens kunnen gebeuren.

Als de tijdelijke regeling stopt, dan moet er per reis worden vergoed. Dat vraagt dus om een administratie waarin wordt bijgehouden hoe vaak een medewerker heeft gereisd van en naar zijn werk. Veel ondernemers hebben die administratie nog niet op orde.

Een Waarjewerkt-budget

De werkgeverskoepels zijn wel te porren voor de invoering van een ‘waarjewerkt’-budget. Daarin zouden reisbewegingen en thuiswerkvergoedingen belastingvrij opgenomen kunnen worden. Op die manier kan de werkgever reis en/of thuiswerkvergoeding kunnen betalen. De fiscus zou dat met een gerichte vrijstelling moeten ondersteunen.


  • Meer lezen over de NIBUD-berekeningen? Klik hier
  • Als OR aan de slag met de thuiswerkvergoeding en reiskostenregeling? Stuur een mail