Vanaf 1-1-2020 zakelijk een fiets te leasen

Werkgevers kunnen tegen aantrekkelijke voorwaarden een fiets leasen en aan hun werknemers ter beschikking stellen. De nieuwe regeling zorgt ervoor dat tal van oude controleregels zijn vervallen en maakt het daardoor eenvoudiger om zo’n regeling in te stellen. Maar… zoals zo vaak heeft elk voordeel óók een nadeel.

Veel werknemers wonen binnen fietsafstand van hun werk, en die afstand wordt vergroot als gebruik kan worden gemaakt van een elektrische fiets, speed pedelec of zelfs een bakfiets. Voorheen kon een werkgever een fiets ter beschikking stellen, maar moest een rittenadministratie bijgehouden worden met zakelijke ritten en woon/werk- of privé-verkeer. Die rompslomp is geschrapt door de invoering van de leaseregeling voor fietsen.

Hoe werkt het?

Als de werkgever een leaseregeling voor fietsen aanbied, dan kan een werknemer een fiets leasen en betaalt daarvoor een vaste bijtelling van 7 procent van de waarde van de fiets. De bijtelling is de vergelijken met de bijtelling voor een leaseauto, alleen met uiterst acceptabele bedragen. Zo betaalt een werknemer voor een e-bike van 2000 euro zo’n € 4,33 tot € 5,75 per maand en doet een speed pedelec van € 3500 zo’n € 10 per maand. Voordeel van het leasen is ook dat onderhoud/reparaties en verzekering ook geregeld zijn.

Maar…

Als je gebruik maakt van de fietsleaseregeling raak je je reiskostenvergoeding voor woon/werkverkeer kwijt. Het kan voorkomen dat deelnemen juist financieel niet gunstig uitpakt. Op de website van de fietsersbond is een rekentool te vinden om uit te zoeken of deelnemen financieel en belastingtechnisch voordelig uitpakt. Natuurlijk varen je gezondheid en milieu wel door meer fietsgebruik en misschien moet een werknemer daar ook wat financieel voor over hebben.
Als het gunstiger is om de kilometervergoeding te behouden kan ook gekozen worden om van deze vergoeding een e-bike te kopen of privé te leasen. De kilometervergoeding mag gebruikt worden voor elk type vervoer én bezitsvorm.
Als je al een leaseauto hebt kan je daarnaast ook een leasefiets van de zaak gebruiken. Op die manier kan je fietsen als dat kan en in de auto rijden als dat moet.
Als je een zakelijke leasefiets neemt, dan mag je daarnaast ook je privéauto blijven gebruiken voor woon-werkverkeer. Je hebt dan nog steeds recht op de onbelaste kilometervergoeding van 19 cent. Dat geldt ook voor zakelijke kilometers die je met het openbaar vervoer aflegt.

Initiatief van de OR

De ondernemingsraad kan het initiatief nemen om een fietsleaseregeling in te voeren. Het maakt de werkgever ongetwijfeld tot een aantrekkelijker werkgever. Door het schrappen van zoveel regels wordt het voor de ondernemer veel eenvoudiger om zo’n leasefiets van de zaak in te voeren.
De achterban zal ongetwijfeld waardering hebben voor zo’n initiatief van de OR.


  • Zelf uitrekenen of een leasefiets voordelig is? Klik hier
  • Als OR een initiatiefvoorstel maken voor de invoering van een leasefiets? Stuur een mail