Maak eens kennis met BAS

BAS is geen woest aantrekkelijke vent, maar de checklist door TNO ‘Beter achter je scherm’. De digitale checklist van 43 vragen is via het scherm – dat dan weer wel – in te vullen.

De checklist geeft na invulling – in algemene adviezen – aan waar er verbetering mogelijk is, zodat er gezonder gewerkt kan worden. Die gezondheid hangt ook samen met de duur van het beeldschermwerk, zo wordt geadviseerd om dat maximaal 6 uur per dag te doen. In december 2018 is het criterium van 2-uur voor het verplicht onderbreken van beeldschermwerk vervallen en wordt dit nu alleen nog maar ‘geadviseerd’ om dat op gezette tijden te doen. Deze absolute norm past volgens SWZ niet bij de tegenwoordige variatie aan beeldschermwerk (tablet, mobiel, laptop, plaats/tijd onafhankelijk).
Dit doet niet af aan de verplichting van elke werkgever om het werk zodanig te organiseren dat beeldschermwerk periodiek onderbroken kan worden. In samenhang met andere maatregelen moet daarmee langdurig zitten, oog- en stressklachten en de kans op klachten aan armen, schouders en nek worden beperkt.


Zelf met BAS aan de slag (registreren noodzakelijk)? Klik hier