Gratis loopbaanadvies voor 45-plusser

Alle werknemers van 45 jaar of ouder komen in 2019 in aanmerking voor een loopbaanadvies. Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft de subsidieregeling ‘Ontwikkeladvies voor 45-plussers’ opengesteld voor alle 45-plussers, zodat het advies gratis wordt gegeven. Een mooie kans op een goed advies voor de tweede loopbaanhelft. De OR kan een handje helpen door er mede voor te zorgen dat de mogelijkheid voor dit loopbaanadvies aan het personeel kenbaar wordt gemaakt.

Elke man of vrouw kan vanaf 1-1-2019 gebruik maken van de deze adviesmogelijkheid. Dat kunnen óók zelfstandigen zijn, maar voorwaarde is wel dat er minstens 12 uur per week in loondienst gewerkt wordt. Maar als je al in een reorganisatie- of ontslagregeling zit bij de werkgever, dan kan de regeling niet gebruikt worden. Voorheen gold de subsidie voor dit advies alleen voor werkenden in specifieke branches en beroepen waar mogelijk veel mensen werkloos worden.

Een passende loopbaanadviseur

Een werknemer kan zelf een loopbaanadviseur zoeken en een eerste afspraak maken. Dat kan door er een via de website ‘Hoe werkt Nederland’, via een zoekmachine op internet, maar ook via vakbond of beroepsorganisatie te zoeken. De adviseur moet wel aan de voorwaarden voldoen om zijn/haar werkzaamheden voor gesubsidieerd te krijgen.

Persoonlijk ontwikkelplan

Tijdens het loopbaanadvies bespreekt de werknemer met de loopbaancoach onderwerpen als: ‘wat kun je’, ‘wat wil je’, ‘hoe ziet de toekomst van je vak eruit’ en ‘wat is er voor nodig om in de toekomst gezond en met plezier te blijven werken in hetzelfde beroep of in een ander beroep tot je met pensioen kunt’. Daaruit rolt een persoonlijk ontwikkelplan waarmee de werknemer aan het werk kan door vast te leggen welke acties hij gaat (onder)nemen om keuzes voor de toekomst te maken en die vervolgens mogelijk te maken.

Ontwikkeladvies is gratis

De werknemer betaalt niets voor het ontwikkeladvies. De erkende loopbaanadviseur (of coach) kan per ontwikkeladvies 600 euro subsidie aanvragen. Daarvoor moet hij/zij zich op de website www.ontwikkeladvies45plussers.nl registeren.

Op=op

Het ministerie van SZW heeft in het totaal 17 miljoen uitgetrokken voor de regeling, goed voor zo’n 25.000 loopbaanadviezen. Een deel van het budget is voor leidinggevenden die hun werknemers willen ondersteunen bij hun loopbaanwensen. Hiervoor zou tussen 300 en 900 euro per training beschikbaar zijn, afhankelijk van het type training. Het geld is tot uiterlijk 10 januari 2020 beschikbaar. Wie de regeling wil gebruiken doet er goed aan om dat zo snel mogelijk te doen, want… op = op.

Extra communicatiekanaal

Natuurlijk wordt er op allerlei websites en nieuwsbrieven aandacht besteed aan het loopbaanadvies, maar ook de OR kan op zijn beurt in de OR-nieuwsbrief aandacht geven aan deze mogelijkheid. Daarnaast kan de bestuurder geactiveerd worden om dat op zijn beurt óók te doen.