Werknemers uitkafferen werkt maar even

Als horkerige leidinggevenden hun pesthumeur botvieren op werknemers dan voelen zich daar maar eventjes lekker bij. Binnen één week krijgt de leidinggevende als gevolg van het boemerangeffect last van zijn eigen gedrag. 
 
Het is al langer bekend dat slechte bazen feitelijk ook slecht zijn voor de productiviteit en de werknemerstevredenheid. Door zich af te reageren halen ze – op dat moment – persoonlijk voordeel door hun hiërarchische positie te misbruiken. Dat voordeel is echter niet bestendig, zo blijkt uit onderzoek door de Michigan State University. Binnen een week na het kafferen ervaart de baas minder vertrouwen, steun en productiviteit van zijn werknemers. Als werknemers niet de mogelijkheid krijgen om op het gedrag van de leidinggevende reageren ontstaat er risico op contraproductief gedrag. Het lijkt erop dat ze hem daarvoor willen straffen.
Om deze effecten te voorkomen is het van belang dat de leidinggevende zijn stijl van leidinggeven aanpast, zich niet meer op personeel afreageert, meer met zijn personeel communiceert en open staat voor feedback, óók van zijn ondergeschikten. Daarmee zal de leidinggevende die steun verwerven die voor een werkzame en productieve samenwerking nodig is.
 
  • Meer over het onderzoek (in het Engels) van de Michigan State University lezen? Klik hier
  • Als ondernemingsraad aan de slag met de stijl van leidinggeven? Klik hier