Nieuwe tools voor fysieke belasting en beeldschermwerk

Het voorkomen van verzuim en beroepsziekten door de fysieke belasting zou voor elke organisatie én elke ondernemingsraad een belangrijk doel moeten zijn. TNO heeft twee nieuwe tools gepubliceerd om fysieke belasting – speciaal de duw- en trekbelasting – en beeldschermwerk te beoordelen. Beide onderwerpen zijn verplichte onderdelen in elke RI&E. En beter onderzoek maakt ook betere oplossingen van de knelpunten mogelijk. 
 
Fysieke belasting
De Duw en Trek Check (DUTCH) is een online tool om fysieke belasting in tal van situaties te beoordelen bij het trekken of duwen van rollend materieel. Denk aan rolcontainers, pompkarren, maar ook rolstoelen of bedden. 
 
Beeldschermwerk
Met de checklist Beter Achter je Schermen (BAS) kunnen werknemers zelf vaststellen of ze hun werk achter het beeldscherm op de juiste manier en in de juiste omstandigheden uitvoeren. Met de checklist worden ook de verbeterpunten zichtbaar en kan elke werknemer daardoor zijn beeldschermwerk in het vervolg gezonder verrichten. 
 
Beide tools zijn vanaf januari 2017 beschikbaar en zijn gratis te gebruiken.
 
  • Zelf aan de slag met de tools van TNO? Klik hier
  • Zelf als OR aan de slag met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden? Klik hier