Wat weet je over de RI&E?

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is hét instrument om de risico’s voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers in kaart te brengen. De uitvoering van de RI&E is niet alleen wettelijk verplicht, maar moet vervolgens ook aan een aantal wettelijk eisen voldoen. Wat weet de OR eigenlijk over de RI&E?
 
De RI&E vormt een belangrijk beleidsinstrument voor de ondernemer om zijn arbeidsomstandigheden op orde te krijgen. De uitkomst van de RI&E vormt immers de basis voor het plan van aanpak (PvA) om de geconstateerde risico’s aan te pakken. Het is daarom van groot belang dat de RI&E op een juiste manier is uitgevoerd en aan alle wettelijke vereisten voor de inhoud ervan is voldaan.
Zo moet er onderzoek gedaan zijn naar de positie van kwetsbare groepen van het personeel, zoals zwangeren, jongeren, allochtonen e.d. Maar ook de positie van de preventiemedewerker vormt een verplicht onderdeel van de RI&E. 
 
Onlinetest RI&E
Er is nu een onlinetest beschikbaar om je kennis van de RI&E te testen. Op die manier kom je aan de weet hoe het met de OR-kennis gesteld is op dit gebied. De uitslag is misschien wel aanleiding om die kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld tijdens een OR-cursus.
 
Test je RI&E-kennis: klik hier
Zelf aan de slag met het arbobeleid? Klik hier
 

3 reacties

  1. 1dentists op 22 juni 2022 om 14:25

    3waterproof  2. 2absence op 4 juli 2022 om 16:24

    2exponent  3. writing paper help op 5 juli 2022 om 12:17