SER geeft advies over combinatie werken, leren en zorgen

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een rapport uitgebracht over het combineren van werken, zorgen en leren. Centrale vraag in het rapport is hoe werknemers deze taken kunnen combineren en hoe de werkgever hen daarbij zou kunnen helpen. Een mooi thema voor de OR om eens te brainstormen over wat de eigen onderneming daaraan zou kunnen bijdragen. 
 
Het combineren van werken, zorgen en leren zorgt naast de kansen op persoonlijke groei en ontwikkeling ook spanningen met zich mee. Dat zou kunnen leiden tot ziekte en verzuim als gevolg van oververmoeidheid en burn-outklachten. Maar liefst één op de acht Nederlander kampt met deze klachten. Een zieke medewerker die met een burn-out thuis zit kost de gemiddelde werkgever zo’n € 60.000 per jaar. De kans dat uitval als gevolg van de combinatie werken, zorgen en leren toeneemt is groot, omdat de vraag naar mantelzorg al maar toeneemt, we als beroepsbevolking vergrijzen én langer moeten doorwerken. Als het aan het kabinet ligt wordt dat tot 68 jaar.
 
Tijdig beleid ontwikkelen en aanpassen
Het rapport doet aanbevelingen om tijdig beleid te ontwikkelen. Dat kan niet anders dan dat samen met de ondernemingsraad te doen. Maatregelen op het gebied van arbeidstijden, werkdruk, werkstress en verlofregelingen zijn allemaal ook het domein van de OR door het instemmingsrecht dat op het wijzigen van de regelingen van toepassing is. Voor de ondernemingsraad (of de commissie sociaal beleid) zou dit zeker een aandachtspunt moeten zijn.
  •  
  • Zelf het adviesrapport van de SER lezen? Klik hier
  • Zelf aan de slag met de wijzigingen het personeelsbeleid? Klik hier