Onregelmatigheidstoeslag tijdens de vakantie

Een in nachtdiensten werkende ziekenverzorgster claimt bij haar werkgever dat over haar vakantiedagen ook onregelmatigheidstoeslag (ORT) moet worden betaald. Uiteindelijk moet de kantonrechter een uitspraak doen over dit geschil. 
 
De kantonrechter beslist dat de onregelmatigheidstoeslag (ORT) een intrinsiek onderdeel uitmaakt van haar taken waarvoor ze een toeslag ontvangt. En daarom heeft zij ook recht op de uitbetaling van de ORT tijdens haar vakantie.
Al eerder heeft de kantonrechter in andere zaken op een vergelijkbare wijze beslist.
Een uitspraak van het Europees Hof ligt aan de basis van deze vonnissen: ORT wordt als een onderdeel van het salaris gezien en daarom dient een gemiddelde van de ORT tijdens vakantie en verlof te worden uitgekeerd. Werknemers kunnen over een periode van vijf jaar alsnog ORT-betaling van de werkgever verlangen. 
Vakorganisatie FNV heeft voorbeeldbrieven gepubliceerd waarmee werknemers bij hun werkgever betaling van ORT tijdens hun vakantie kunnen vorderen, zolang er nog geen collectieve regelingen in de cao zijn opgenomen om de ORT-doorbetaling te regelen.
 
Zelf de uitspraak van de kantonrechter lezen? Klik hier
 

2 reacties

  1. 3gracefulness op 19 juni 2022 om 23:52

    1handcuffs  2. 2investigators op 4 juli 2022 om 18:45

    2paraffin