OR-werk stimuleert ontwikkeling en loopbaan

Naast de kans om belangrijke besluiten te beïnvloeden biedt het OR-lidmaatschap nóg meer voordelen. Persoonlijke ontwikkeling en meer mogelijkheden om de eigen loopbaan te vervolgen zijn een belangrijke ‘bijvangst’ van het OR-werk. De eigen ontwikkeling blijkt echter niet de belangrijkste reden voor het OR-lidmaatschap. Dat blijkt uit het MonitOR-onderzoek.
 
Bijna 90 procent van de OR-leden vindt dat binnen het OR-werk er alle ruimte is om zich persoonlijk te ontwikkelen. En 38 procent vindt dat het OR-lidmaatschap een positieve invloed heeft op hun loopbaan.
De medezeggenschap is echter niet overal positief geregeld, want 24 procent is bang dat het OR-lidmaatschap juist een negatieve invloed op loopbaan en carrière kan hebben. De overige 38 procent van de ondervraagden vindt dat het lidmaatschap van de OR geen noemenswaardige invloed heeft op hun loopbaan.
 
OR-werk vergroot kennis
Zo’n 63 procent heeft aan dat hun kennis op het gebied van de arbeidsomstandigheden is verbreed door het OR-werk. Zo’n 59 procent heeft kennis opgedaan over van arbeidsvoorwaarden (59%), organisatiestructuur (57%), HR-beleid (56%) en organisatiecultuur (56%).
 
OR-werk vergroot vaardigheden
Vooral het omgaan en het overleg met de bestuurder blijkt voor 80 procent van de ondervraagden belangrijk voor hun eigen ontwikkeling van hun vaardigheden. Ook vaardigheden als het communiceren (71%), vergaderen (65%), omgang met de achterban (61%), mensenkennis (58%), notuleren (56%), samenwerken (53%), onderhandelen (52%) en het voeren van (moeilijke) gesprekken (51%) worden door het OR-werk gaandeweg vergroot.
 
Waarom in de OR?
Uit het onderzoek blijken vooral drie redenen voor medewerkers belangrijk om zich kandidaat voor de OR te stellen: 
  • een bijdrage leveren aan de organisatie (68%);
  • invloed uitoefenen op besluiten in de organisatie (48%);
  • collega’s vertegenwoordigen (41%).
 
Zelf de onderzoeksresultaten lezen? Klik hier
Zelf aan de slag met het vergroten van vaardigheden en kennis? klik hier

1 reactie

  1. 1admission op 22 juni 2022 om 01:21

    1awe-inspiring