Te weinig tijd voor het OR-werk

Ruim een derde van alle ondernemingsraden heeft te weinig uren met de bestuurder weten af te spreken om het OR-werk goed te kunnen doen. Tegelijkertijd worden de uren voor het ambtelijk secretariaat niet volledig benut. En… er blijkt samenhang te zitten in de omvang van de ondernemingsraad en het tekort aan benodigde uren.
 
Zo’n 36 procent van de ondernemingsraden vindt dat ze het met te weinig uren moeten doen. Ze besteden gemiddeld 8,1 uur per week aan het werk voor de OR, maar van ‘de baas’ krijgen ze maar 6,6 uur vrijstelling. Uit het MonitOR-onderzoek blijkt dat bij de Nederlandse multinationals OR-leden per week 2,5 uur meer tijd aan het OR-werk besteden dan de uren die het bedrijf ter beschikking stelt. Er blijkt samenhang te zijn in de omvang van de raad en de hoeveelheid extra tijd die in het OR-werk gaat zitten: hoe groter de OR, hoe meer tijd dat kost. 
Veel ondernemingsraden leggen hun faciliteiten vast in de vorm van een ondernemingsovereenkomst met de bestuurder. Als de raad kan aantonen niet voldoende tijd te krijgen voor het OR-werk, dan is dat zeker een reden om de gemaakte afspraken opnieuw op de overlegagenda te zetten. Een goede onderbouwing van de benodigde uren kan de bestuurder overtuigen om de bestaande afspraken aan te passen. Houd ook rekening met de eventuele vervanging van OR-leden tijdens hun OR-werkzaamheden op de werkvloer. Er zijn heel wat OR-leden die zelf maar mogen uitzoeken hoe ze naast hun reguliere werkzaamheden hun OR-werk moeten doen. 
 
Ambtelijk secretaris niet volledig benut
Veel ondernemingsraden hebben de beschikking over een ambtelijk secretaris. De basis daarvoor is soms terug te vinden in een ondernemingsovereenkomst of in de cao. Gemiddeld hebben ondernemingsraden voor 18 uur per week ondersteuning maar worden daarvan maar 16,5 uur benut. 
Overleg eens of de ambtelijk secretaris niet wat werk van overbelaste OR-leden kan overnemen, zodat er wat balans komt in taak- en urenverdeling.
 
Meer lezen over de MonitOR? Klik hier
 
Zelf aan de slag met een faciliteitenregeling? Klik hier