Tijd- en plaatsonafhankelijk werken blijkt positief

Werknemers die zelf bepaalden wanneer en waar ze werkten blijken daar wel bij te voelen. Dat blijkt uit (Amerikaans) wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten van het tijd- en plaatsonafhankelijk werken. De resultaten van dit onderzoek zijn voor elke ondernemingsraad een extra stimulans om deze manier van werken in de onderneming te bevorderen.
 
Medewerkers die zelf controle hebben over hun eigen werkschema ervaren minder stress, minder burn-out-verschijnselen en meer werktevredenheid. Door de onderzoekers is de productiviteit niet gemeten, maar zij zien wel een correlatie tussen tevreden werknemers en goede prestaties. 
In het onderzoek werd naar 850 medewerkers van een IT-afdeling van een groot bedrijf gekeken. De helft daarvan werkte tijdens de standaard kantooruren, de andere helft nam deel aan een programma waardoor ze tijd- en plaatsonafhankelijk konden werken. Ze kunnen hun eigen uren bepalen, zolang het afgesproken werk maar gedaan werd. Het management werd geschoold in het leiding geven aan deze medewerkers en het omgaan met de vooroordelen van de standaard kantooruren-medewerkers ten opzichte van de collega’s die tijd- en plaatsonafhankelijk werken. 
 
Er werd door de deelnemers aan het programma niet minder hard gewerkt dan de collega’s overdag op kantoor, maar ze deden dat op andere tijdstippen. Ook de kwaliteit van hun werk werd daar niet minder door. De medewerkers melden een algehele verbetering van hun welzijn. Dat heeft te maken met dat ze een gevoel van controle ervaren en – door het telkens ontbreken van het vragen van toestemming – zelf verantwoordelijk waren.
Volgens de onderzoekers toont de studie duidelijk aan dat iedereen – zowel medewerkers als werkgevers – profiteert van flexibele werkuren, ongeacht leeftijd, geslacht of burgerlijke staat. Iedereen wint door de mogelijkheid te geven om zelf te bepalen wanneer, waar en hoe je werkt. 
Voor de ondernemingsraad een extra stimulans om het tijd- en plaatsonafhankelijk werken op de overlegagenda met de bestuurder te zetten,
 

7 reacties

 1. 3hittite op 21 juni 2022 om 22:30

  3forward 2. 2advantage op 4 juli 2022 om 18:15

  1distil 3. citing a dissertation op 5 juli 2022 om 13:28

  thesis dissertation writing https://professionaldissertationwriting.org/ 4. dissertation structure op 5 juli 2022 om 18:50


 5. doctoral dissertation help your op 6 juli 2022 om 00:23


 6. dissertation presentation op 6 juli 2022 om 02:05

  writing methodology for dissertation https://accountingdissertationhelp.com/