Te dik voor de draaideur

Elke werkgever hoort zich te allen tijde als goed werkgever te gedragen ten op zichte van zijn werknemers. Daarbij mag niet gediscrimineerd worden. Maar er zijn grenzen aan de maatregelen die getroffen moeten worden om te voorkomen dat een werknemer wordt gediscrimineerd op grond van handicap of ziekte.
 
Een obese werknemer van het Ministerie van Financiën heeft meerdere keren vast gezeten in de draaideur van het ministerie. Dat komt omdat er onder de mat een beveiliging is aangebracht die moet voorkomen dat er twee mensen tegelijk naar binnen komen. Het gewicht van de werknemer is zodanig dat de mat ‘denkt’ dat er twee mensen proberen naar binnen te komen en dan blokkeert de draaideur. De werknemer eist bij het College voor de Rechten van de Mens dat de minister voor een andere beveiliging kiest, zodat hij niet meer klem komt te zitten.
 
De beveiliging met een weegmat zorgt ervoor dat de draaideur blokkeert als er meer dan twee personen tegelijk proberen binnen te komen. Het gewicht van de werknemer is zodanig dat de mat deze beveiliging activeert. 
Het ministerie heeft de werknemer aangeboden om via een normale openslaande deur naar binnen te gaan, maar dat ervaart de werknemer als stigmatiserend. Hij wil dat er voor een infrarood beveiligingssysteem gekozen wordt. Dat meet de lichaamstemperatuur van de bezoeker en in dat geval zou de draaideur voor deze werknemer niet meer blokkeren, maar zo’n systeem kost € 300.000. 
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat zo’n investering niet van de minister gevraagd kan worden. Natuurlijk heeft het ministerie de wettelijke plicht om een doeltreffende aanpassing te treffen, zodat deze werknemer zijn werk kan doen, maar die verplichting wordt in dit geval beïnvloed door de kosten die daarmee samenhangen. Het College oordeelt dat het geboden alternatief – gebruik van een openslaande deur – voldoende doeltreffend is.
 
Zelf het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens lezen? Klik hier
 

1 reactie

  1. 3classes op 4 juli 2022 om 20:06

    1materials