Arbeidsongeval vaak tijdens begin en eind werkdag

Als ernstige arbeidsongevallen bij Inspectie SZW worden gemeld ontstaat er inzicht in wat er allemaal beter en veiliger had gemoeten. Maar ook wanneer die ongevallen tijdens de werkdag plaats vinden, en op welke dag van de week die ongevallen gebeuren.
 
Jaarlijks gebeuren er meer dan 2000 ernstige ongevallen, waarvan zo’n 60 met dodelijke afloop. 
Medewerkers in de industrie, de bouw en de afvalbranche hebben het vaakst te maken met arbeidsongevallen. 
 
Hoe laat en op welke dag?
Tussen 09.00 en 11.00 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur vinden de meeste ongelukken plaats. Vermoedelijk door haast bij het opstarten of juist het nog even afronden voor einde werktijd. En het zijn vooral de jongeren van 15 tot 24 jaar die de meeste verwondingen oplopen. Dat geldt ook voor uitzendkrachten. Het zijn dus vooral die werknemers met weinig ervaring in het bedrijf waarin ze aan het werk zijn.
Inspectie SZW heeft ook gekeken naar de dagen waarop de meeste ongevallen plaats vinden. Zo vinden in het weekeind in de horeca de meeste ongevallen plaats. En voor sport, recreatie en cultuur blijkt de woensdag een linke dag te zijn, omdat op die dag voor die categorieën de meeste ongevallen plaats vinden.
 
Voor de ondernemingsraad kan een onderzoekje naar de tijdstip en weekdagen van ongevallen in de eigen onderneming mogelijk een invalshoek zijn om arbeidsomstandigheden te verbeteren. En worden jonge werknemers en uitzendkrachten extra beschermd tegen ongevallen?
 
  • Zelf de bevindingen van Inspectie SZW lezen? Klik hier
  • Zelf met de rol van de OR bij de verbetering van arbeidsomstandigheden aan de gang? Klik hier