OR stapt naar Ondernemingskamer na doorstart onderneming

De bemoeienis van de medezeggenschap bij faillissementen staat volop in de belangstelling. En dan vooral omdat er onlangs veel omvangrijke faillissementen zijn uitgesproken (V&D, Perry Sport, Scapino e.d.). De ondernemingsraad van DA Drogisterijen is naar de Ondernemingskamer (OK) gestapt omdat er door de curator geen advies is gevraagd over de verkoop van een deel van de organisatie. 
 
De ondernemingsraad is niet erg gelukkig met de verkoop van delen van het bedrijf aan de Nederlandse Drogisterij Service (NDS), omdat die slechtere arbeidsvoorwaarden heeft voor de werknemers die mogen blijven, van de 200 medewerkers krijgen er vermoedelijk zo’n 130 een baan bij de koper. De werkweek wordt verlengd, de dertiende maand wordt afgeschaft en er wordt in het aantal vrije dagen geschrapt.
Overigens is de stap naar de OK nog wel een gedoe, omdat de curator de kosten voor de juridische ondersteuning van de OR niet wil betalen. Vakorganisatie CNV Vakmensen beidt hiervoor financiële ondersteuning.
 
De ondernemingsraad betoogt dat het besluit tot verkoop onredelijk is en dat er niet alleen een materieel belang (verslechterende arbeidsvoorwaarden), maar ook een principieel belang aan de orde is. Door het uitblijven van overleg tussen OR en curator is er geen overleg geweest over de wijze waarop de selectie van personeel wordt gemaakt door de koper. De OR had daar objectieve criteria voor willen afspreken. Nu kan de koper kiezen wie hij wil. Op 24 maart staat de zaak op de rol bij de OK.

1 reactie

  1. 3determined op 22 juni 2022 om 13:53

    1forestry