Cameratoezicht & privacy

Eén van de regelingen waarop de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft is die over de voorzieningen waarmee gedrag, aanwezigheid of prestaties van personeel kan worden gecontroleerd. Daar valt dus ook het cameratoezicht onder. De Autoriteit Persoonsgegevens (het voormalige College Bescherming Persoonsgegevens) heeft beleidsregels voor het cameratoezicht gepubliceerd. Op die manier is aan de weet te komen wat wel en wat niet is toegestaan. Een handig hulpmiddel voor elke OR bij het behandelen van een instemmingsverzoek voor het installeren van een camera.
 
Ook al wordt een camera opgehangen om pand of spullen te beveiligen, de beelden kunnen óók gebruikt worden om gedrag, prestaties of aanwezigheid van personeel vast te stellen. Artikel 27, 1e lid, onderdeel l bepaalt dan ook dat het plaatsen van een camera een instemmingsplichtige aangelegenheid is. In de regeling die daarbij hoort moet onder meer zijn vastgelegd wie er toegang heeft tot de beelden, hoelang die bewaard worden e.d. 
De beleidsregels van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft duidelijk aan wat wel en wat niet is toegestaan aan de hand van veel praktijkvoorbeelden. 
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft naast de beleidsregels ook een overzicht van de do’s & dont’s van het cameratoezicht gepubliceerd.
 
  • Zelf de beleidsregels cameratoezicht lezen? Klik hier
  • De do’s & dont’s van het cameratoezicht bekijken? Klik hier