Er komt duidelijkheid over rol OR bij faillissement

Juist als organisaties in financieel zwaar weer verkeren is een duidelijke rol van de ondernemingsraad bij uitstel van betaling en faillissement zeer gewenst. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de SER-Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) gevraagd om daarover met een voorstel te komen. Op dit moment is die rol van de OR vooral onduidelijk.
 
In Wet op de ondernemingsraden is verzuimd om de bevoegdheden van de OR bij faillissement te regelen. Er is – op basis van de WOR – geen formeel adviesrecht bij het aanvragen van surseance of faillissement door de ondernemer. Doordat de curator bij een faillissement in de rechten en plichten van de ondernemer treedt zal hij vervolgens de overlegpartner van de ondernemingsraad of PVT zijn.
 
De SER-commissie heeft de opdracht om met een reactie te komen op een onderzoek ‘Werknemers en insolventie’ door de VU in Amsterdam over het arbeidsrecht bij bedrijven in financiële problemen. Er wordt daarin onderscheid gemaakt in de bevoegdheden van de OR bij een zelf aangevraagd faillissement en bij het aanvragen van uitstel van betaling. Ze doen er onder meer een voorstel in om een hoorplicht voor de rechter af te spreken, zodat de OR zeker gehoord wordt bij de behandeling van de aanvraag van de ondernemer van zijn faillissement.
Meer duidelijkheid over de rol van de OR is ook gewenst in het geval er sprake is van een stille curator die via een zogenaamde Prepack een doorstart na faillissement aan het voorbereiden is.
Het is de bedoeling dat er voor het einde van het jaar een reactie van de SER-commissie ligt.
 
Zelf het VU-onderzoek ‘Werknemers en insolventie lezen? Klik hier

5 reacties

 1. 3enhancing op 21 juni 2022 om 18:25

  1pillage 2. 3residential op 4 juli 2022 om 17:43

  1analyses 3. dissertation writing services uk op 5 juli 2022 om 14:39

  uk dissertation writing help quotes https://professionaldissertationwriting.org/ 4. medical dissertation writing service op 6 juli 2022 om 03:23

  dissertation proposal writing services https://accountingdissertationhelp.com/ 5. dissertation help glasgow op 6 juli 2022 om 08:39

  dissertation vs thesis https://writing-a-dissertation.net/