Camerabeelden van strafbare feiten op internet wordt mogelijk

Ondernemers mogen binnenkort zelf camerabeelden op voor opsporingsdoeleinden internet publiceren als daarop strafbare feiten te zien zijn. Als de ondernemer dat wil doen, dan is de instemming van de ondernemingsraad met deze mogelijkheid noodzakelijk.
 
Ondernemers (maar ook particulieren) mogen de beelden van strafbare feiten alleen publiceren als ze aan een aantal voorwaarden voldoen:
  • het gaat om diefstal, inbraak of vernieling;
  • het feit duidelijk zichtbaar is op de beelden;
  • er aangifte is gedaan en de beelden met de politie zijn gedeeld;
  • de identiteit van de verdachte niet bekend is;
  • andere personen (zoals werknemers) niet herkenbaar in beeld komen.
 
Instemming OR
Het publiceren van beelden op internet heeft een wijziging tot gevolg van een regeling van voorzieningen die geschikt zijn voor waarnemen of controle op gedrag, aanwezigheid of prestaties van personeel. En zo’n wijziging is instemmingsplichtig. Zorg ervoor dat de wijziging aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet. Het publiceren van strafbare feiten van personeel (en publiekelijk aan de schandpaal nagelen) is verboden. 
 
De wijziging gaat naar verwachting in per 1 januari 2016.