Uitspraak Hoge Raad over de opbouw vakantiedagen tijdens ziekte

De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan in een zaak over de opbouw van vakantiedagen bij ziekte. Kern van de procedure: doordat de wetgeving in Nederland voor 1-1-2012 in strijd was met de Europese Arbeidstijdenrichtlijn zijn werknemers gedupeerd als ze na langdurige ziekte zijn ontslagen. De Staat zat fout en moet de schade aan de werknemer gaan vergoeden.
 
Het Burgerlijk Wetboek bevatte voor 1 januari 2012 de bepaling dat een werknemer bij langdurige ziekte alleen over de laatste zes maanden van deze periode vakantiedagen opbouwde. De Europese Richtlijn bepaalde echter dat een werknemer recht had op de volledige opbouw over de gehele periode. Daardoor kregen werknemers die – vanaf 2006 tot 2012 – aan het einde van hun ziekteperiode werden ontslagen maar over de laatste zes maanden vakantiedagen uitbetaald in plaats van hun – volgens Europees Recht – volledige opgebouwde vakantietegoed.
Er zijn bij het Ministerie zo’n 1300 claims binnengekomen met vergelijkbare situaties. Deze maand wordt bekend gemaakt hoe deze claims worden afgehandeld. 
Vanaf 1 januari 2012 is de Nederlandse wetgeving op het gebied van opbouw van vakantie (behalve voor ambtenaren) in lijn gebracht met de Europese regels. 
 
  • Meer lezen over de vakantiewetgeving? Klik hier
  • Zelf de uitspraak van de Hoge Raad lezen? Klik hier

1 reactie

  1. 3chandler op 22 juni 2022 om 14:26

    1derives