Vernieuwende afspraken in nieuwe cao’s

De duurzame inzetbaarheid van personeel krijgt nu ook in de nieuw af te sluiten cao’s steeds meer vorm. In acht van de tien nieuwe cao’s staan afspraken om werknemers tot aan hun AOW-gerechtigde leeftijd inzetbaar te houden. Ook het aantal afspraken over de inzet van (jonge) medewerkers met een beperking neemt toe, zo blijkt uit de rapportage door werkgeversvereniging AWVN.
 
Werkgeversvereniging AWVN rapporteert geregeld over de cao-ontwikkelingen. Ze zijn bij zo’n 900 cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen betrokken en hebben een goed beeld over wat er afgesloten wordt.
In de nieuw afgesloten cao’s wordt meer aandacht besteed aan opleidingen, mantelzorg en het verminderen van de seniorendagen. Over deze onderdelen werden in juni 2015 10 procent meer afspraken gemaakt dan in de maand ervoor. De gemiddelde salarisstijging komt neer op 1,5 procent. 
 
Nieuwe vormen om tot cao te komen
Ook in de manier waarop cao’s tot stand komen is vernieuwing te bespeuren. Bij Aegon is de nieuwe cao in de vorm van co-creatie tot stand gekomen. Door werkgever en werknemer is veel voorwerk verricht, zodat via de onderhandelingsmethode de cao tot stand kon komen. Al eerder werd de methode succesvol gebruikt bij het afsluiten van de KPN-cao.
 
Zelf het rapport van de AWVN lezen? Klik hier