Borstkanker en gewichtstoename door nachtwerk

Als door nachtwerk of een veelvuldige jetlag het dag- en nachtritme wordt verstoord, dan geeft dat een verhoogd risico op gewichtstoename en borstkanker. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) heeft dat aangetoond. Een belangrijke conclusie, want in Nederland werken zo’n 1,2 miljoen mensen in de nachtdienst en zo’n 3,8 miljoen tijdens de avonduren.
 
Het bijzondere aan het onderzoek is dat het voor het eerst is dat eer rechtstreeks verband kan worden gelegd tussen deze arbeidstijden en de gevolgen voor de gezondheid. Zo zou het kunnen dat vrouwen die ’s nachts werken een ander leefpatroon hebben dan de vrouwen die dat overdag doen. Denk aan minder sporten, minder bewegen, anders of ongezonder eten. Ook dat zijn factoren die de kans op gewichtstoename of borstkanker vergroten. 
In dit onderzoek is gebruik gemaakt van muizen, waardoor de leefpatroonvariaties konden worden uitgesloten en uitsluitend naar de gevolgen van langdurige verstoring van de biologische klok kon worden gekeken. Het blijkt dat daardoor de kans op borstkanker en gewichtstoename wordt vergroot.
 
De ondernemingsraad kan het nachtdienstenpatroon eens extra onder de loep nemen. Idealiter wordt er met een rooster gewerkt dat zoveel mogelijk verstoring van het dag- en nachtritme voorkomt. Ook aandacht voor leefpatroon en voeding kunnen bijdragen aan het verlagen van het risico.
 
Meer lezen over het onderzoek? Klik hier